România a ajuns în atenția autorităților din SUA. Fenomenul care a stârnit îngrijorare

Populație. Sursa foto: Pixabay

Populația României a intrat pe o pantă descendentă, iar situația a stârnit îngrijorare peste Ocean. Recent, CIA a întocmit un top al statelor aflate în pericol, iar țara noastră se numără printre acestea.

Populație în scădere. Fenomenul care afectează România

Autoritățile de peste Ocean au analizat situația țărilor care se confruntă cu scăderea populației. Astfel, CIA a realizat un top 10 al statelor în care cifrele sunt îngrijorătoare.

În acest sens, CIA a verificat datele din 236 de țări și teritorii de pe glob. Rezultatele au fost incluse în World Factbook și au stârnit reacții în rândul specialiștilor.

România se poziționează pe locul opt

Inițiatorii proiectului au atras atenția asupra fenomenului alarmat, întâlnit în numeroase state ale lumii: dispariția populației. În topul realizat de CIA, România ocupă locul 8 din 10.

Specialiștii de peste Ocean susțin că există o încetinire în ceea ce privește creșterea populației globale. Conform datelor strânse în urmă cu doi ani, populația lumii trecea de pragul de 9 miliarde de oameni.

Populație tot mai scăzută. Ce se întâmpla la nivel mondial

Conform analizei făcute de CIA, scăderile nu sunt valabile în toate regiunile analizate, ci unele state prezintă creșteri explozive sau stagnează, arată Newsweek.

Din totalul celor 236 de state, 40 de confruntă cu acest fenomen îngrijorător. Unele țări au înregistrat creșteri de 1%. Cercetarea a fost publicată de Central Intelligence Agency.

„Declinul se datorează în mare parte ratelor de fertilitate persistent scăzute (și în unele cazuri extrem de scăzute), în special în multe țări din Europa și Asia de Est (dar și în Puerto Rico și Cuba)”, a explicat Tomas Sobotka, director al Centrului de Demografie și Capital Uman Global.

Populație. Sursa foto: Pixabay

Potrivit cercetătorilor, statele vizate se confruntă și cu fertilitatea scăzută, dar și cu fenomenul emigrării. Țările expuse sunt cele din sud-estul și estul Europei.

Potrivit CIA,  pe primul loc se poziționează Insulele Cook, unde populația scade cu 2,24% anual. Pe locul al doilea se află Samoa Americană, iar pe al treilea Saint Pierre și Miquelon.

De asemenea, specialiștii de peste Ocean arată că populația din Puerto Rico scade anual cu 1.2%. Letonia și Lituania ocupă locurile cinci și șase, având scăderi de 1,14% și 1,05%. Urmează Polonia și România, unde există scăderi de populație, procentele înregistrate fiind de 1% și 94% pe an.