Oraș din România, la un pas de dispariție. Are o poveste seculară

Oraș din România, la un pas de dispariție. Are o poveste seculară Societate . Sursa foto: Arhiva EVZ

Orașele din România au parte de o dezvoltare demografică diferită. În timp ce unele dintre ele atrag tot mai mulți tineri și se aglomerează, alte orașe pierd locuitori și ajung în punctul în care riscă să devină adevărate localități fantomă.

Împărțirea actuală a teritoriului țării datează încă din anul 1968, iar acest lucru a dus la decalaje în privința dezvoltării economice. Chiar dacă există ideea unei reforme teritoriale, până în prezent nu a fost pus în aplicare un plan prin care acest lucru să devină posibil. Un oraș din România riscă să dispară de pe hartă din cauza factorilor economici și demografici.

Mizil, un oraș pe cale să dispară de pe hartă

Una dintre condițiile pentru aderarea României la Uniunea Europeană a fost creșterea gradului de urbanizare al țării. În 2007, țara noastră se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană la gradul de urbanizare, cu 54.9%, fiind depășită chiar și de Bulgaria.

Situația este îngrijorătoare atât la orașe, cât și la sate. Pe zi ce trece, multe sate și orașe își pierd din locuitori, iar unul dintre orașe riscă să dispară complet de pe hartă în viitorul apropiat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mizil, județul Prahova, s-a micșorat îngrijorător în ultima perioadă, orașul pierzând 14.000 de hectare din suprafața sa.

oraș, populație

În ultimii 17 ani, orășelul din Prahova a ajuns să fie din ce în ce mai mic

Atlasul zonelor urbane marginalizate din România arată faptul că dispunerea orașului Mizil nu este deloc complexă. Din punct de vedere geografic, Mizil are câteva zone ușor de recunoscut, printre care zona de mahala și zona centrală. De asemenea, se remarcă și zona dedicată locuințelor de tip social sau a clădirilor ocupate în mod abuziv.

Infrastructura din oraș este precară. Căile rutiere de acces nu sunt construite conform standardelor de siguranță. Majoritatea drumurilor sunt construite din balast în Mizil.

Un factor important pentru dezvoltarea și durabilitatea în timp a unui oraș este indicele demografic. Demografia se află în strânsă legătură și cu indicele economic și social.

oraș, populație

Județe fără nicio comună cu peste 5.000 de locuitori

Trei județe din România nu au nicio comună cu mai mult de 5.000 de locuitori. Este vorba despre Caraș-Severin, Hunedoara și Olt. În cazul în care ar exista o regionalizare bine pusă la punct,  niciuna dintre comunele celor trei județe nu ar mai exista în forma actuală. De precizat este faptul că Olt este județul cu numărul cel mai mare de comune din România: 104.

Tulcea, Brăila și Mehedinți sunt județele care, în cazul unei restructurări, ar rămâne cu un singur oraș, acela fiind municipiul-reședință. În Tulcea și Mehedinți sunt în acest moment câte cinci orașe, iar în Brăila patru.

45 de comune din țară ar deveni, în schimb, orașe, depășind pragul de 10.000 de locuitori. Cele mai multe sunt în Ilfov – 10 și Iași – 6. De asemenea, județele Timiș, Prahova, Constanța, Cluj și Argeș au câte trei astfel de comune, în general cele dezvoltate în zonele metropolitane.

În acest moment, în România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori, un prag propus de mediul de afaceri pentru a putea avea statutul de comună.  Cel mai mic, cu doar 1372 de locuitori, este Băile Tușnad, în Harghita, iar cele mai multe astfel de orașe se află în Vâlcea, nu mai puțin de cinci. Câte trei orașe sub 5.000 de locuitori se află și în Sibiu și Maramureș.

Depopularea satelor și mutarea spre oraș, un fenomen îngrijorător

Depopularea satelor și orașelor României se vede acum și în cifre. După ultimul recensământ, datele arată că suntem mai puțini cu peste un milion de cetățeni, comparativ cu acum zece ani.

Mai mult decât atât, populația tânără scade de la an la an. Mediul rural este cel mai afectat de fenomenul îmbătrânirii, iar depopularea nu dă semne că se oprește. Fenomenul depopulării și al îmbătrânirii populației țării este confirmat, la fel, de rezultatele ultimului recensământ.

Tendința e de scădere continuă. Astfel, în 2020, s-au născut în România cei mai puțini copii din ultimul secol. Anul următor, în 2021, s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 130 de ani.

Fenomenul continuă până la finalul secolului

Depopularea României nu se va opri prea curând. Zonele de munte vor rămâne fără locuitori, asta mai ales din cauză că tot mai mulți oameni pleacă spre orașe. Pe lângă aceștia, o bună parte aleg să plece la muncă în străinătate. Statistica mai arată că peste 60 de sate din Alba au mai puţin de 10 locuitori, iar dintre acestea 20 au sub 5 locuitori.

România va avea în 2100 doar 11,9 milioane de locuitori, cu peste 7 milioane de persoane mai puţin decât în prezent, potrivit estimărilor ONU. Organizația Națiunilor Unite susţine, pe baza unei simulări realizate cu un program informatic, faptul că în 2100 România va avea 11.877.960 locuitori.

În 2030, România va avea 18.306.092 locuitori, în timp ce în 2040, populaţia ar urma să ajungă la 17.306.604 locuitori. Numărul este cu aproape 2 milioane de oameni mai puțin față de situația din acest moment.