Japonia se află în declin demografic. Ce se va întâmpla până în 2050

Japonia se află în declin demografic. Ce se va întâmpla până în 2050 Sursa: Dreamstime.com

Japonia se află în declin demografic, potrivit unui studiu realizat recent. Problemele sunt deja apărute de ani buni, având în vedere că țara gestionează cu greu populația îmbătrânită.

Japonia, în declin demografic. Ce se va întâmpla până în 2050

Potrivit studiului citat de AFP și  estimărilor Institutului Național de Cercetare asupra Populației și Securității Sociale, în 2050 se prognozează că 10,8 milioane de persoane în vârstă vor trăi singure, reprezentând aproximativ 20,6% din gospodării.

Aceste date indică o creștere semnificativă față de situația din 2020, când erau înregistrate 7,37 milioane de persoane în vârstă care trăiau singure, reprezentând aproximativ 13,2% din totalul gospodăriilor. Estimările sunt publicate de Institut odată la cinci ani.

populatie Japonia

Sursă foto: Unsplash

Care sunt cauzele declinului demografic din Japonia

Declinul demografic are la bază deciziile tinerilor, care se căsătoresc din ce în ce mai târziu sau aleg să nu aibă copii pentru că nu dispun de mijloacele necesare pentru a le asigura educaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, Japonia se confruntă cu o provocare demografică, deoarece numărul tot mai mare de persoane în vârstă generează costuri crescute pentru îngrijirile medicale și asistența acestora. În același timp, țara înregistrează o scădere a populației active, care poate susține financiar aceste cheltuieli. Institutul constată că mulți dintre cei în vârstă, chiar dacă trăiesc singuri, au copii sau membri ai familiei care îi pot îngriji.

„Totuşi, în circa treizeci de ani, proporţia gospodăriilor formate dintr-o persoană în vârstă fără copii care trăieşte singură" ar urma să crească, în timp ce rudele care le furnizează sprijin familial ar urma să fie tot mai puţine, potrivit studiului.

Conform statisticilor publicate vineri de guvern, populația țării s-a redus cu 595.000 de locuitori, ajungând la 124 de milioane în 2023. Totuși, această scădere a fost compensată de sosirea de străini.

Eforturile Guvernului japonez de a încetini declinul demografic au fost fără succes.

China se confruntă la rându-i cu un posibil declin demografic

Conform specialiștilor, pe termen lung, Partidul Comunist Chinez trebuie să-și facă griji cu privire la demografia din China. Datorită mandatelor guvernamentale anterioare, cum ar fi politica „un singur copil”, populația țării îmbătrânește rapid. Chiar a început să scadă în 2022.

Forța de muncă va începe în curând să scadă la rândul ei. În momentul de față, există trei lucrători pentru fiecare pensionar în China.Însă, potrivit estimărilor acest raport se va modifica și va ajunge la „unu la unu” până ăn anul 2050. Fără creșterea prețurilor proprietăților sau creșterea continuă, numărul tot mai mare de pensionari va pune o povară grea asupra rețelei de siguranță socială din China.

PIB-ul pe cap de locuitor este în prezent de aproximativ 12.800 de dolari americani. Toate politicile sunt acum determinate de însuși Xi Jinping, iar prioritățile sale sunt să cheltuiască bani pentru a se angaja într-o cursă tehnologică și de securitate națională cu SUA”, a explicat Victor Shih, profesor la Universitatea din San Diego, California.