Români, pregătiți-vă de o nouă taxă! Ce spune actul normativ

Români, pregătiți-vă de o nouă taxă! Ce spune actul normativ

Românii trebuie să se pregătească pentru o nouă taxă, care a și fost adoptată. Începând de anul viitor, vom plăti o garanție de 50 de ani la achiziția fiecărui produs ambalat în PET, doze de aluminiu sau sticlă.

Actul normativ elaborat de politicieni vrea să vină în ajutorul mediului, dar îi face pe cetățeni să caute soluții alternative.

Pentru fiecare sticlă de apă sau doză de bere vom plăti cu 50 de bani mai mult, suma reprezentând o taxă de garanție pe ambalaje, pentru reciclare. Ulterior, acestea, ambalajele goale, vor putea fi returnate în magazine, iar banii recuperați. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, indiferent că este vorba despre supermarketuri sau unităţi de cartier.

Actul normativ care reglementează acest sistem de garanție a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului. Conform documentului deșeurile reciclabile, care vor ajunge în magazine, vor fi colectate în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Populaţia trebuie să ştie că totul se va întâmpla exact ca în cazul coşului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile. La fel, sistemul garanţie-returnare presupune o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România”, a spus ministrul mediului, Mircea Fechet.

Cine se va ocupa de colectare

Ministerul Mediului propune ca întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine să fie  organizată printr-un operator national de sistem, care va fi o entitate non-profit în care se vor regăsi producători sau reprezentanţi ai acestora, dar şi retaileri. Hotărârea de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 şi prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului naţional.

„Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieşi din paradoxul în care se găseşte astăzi: pe de-o parte o ţară sufocată de deşeuri iar, pe de altă parte, o ţară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supravieţuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deşeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este şi motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel national”, a mai spus Mircea Fechet

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor, iar de la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Ministerul Mediului speră că la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, țara noastră va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.