Şase români au fost arestaţi de FBI pentru participare la una dintre cele mai mari escrocherii financiare din Statele Unite. În cadrul operaţiunii botezate "Cash Back" din Arizona, au fost reţinute, la sfârşitul lunii trecute, 36 de persoane, dintre care şase români, implicaţi în fraude imobiliare estimate la 100 de milioane de dolari. La nivelul SUA, pagubele depăşesc 1 miliard de dolari.
Conform site-ului FBI din Arizona, operaţiunea "Cash Back" face parte dintr-o acţiune desfăşurată la nivelul întregii ţari pentru a stopa aceste ilegalităţi.
Până acum, au fost descoperite 144 de astfel de cazuri, în care au fost reţinute 406 de persoane, dintre care evaluatori şi agenţi imobiliari, cumpărătorii şi vânzătorii de proprietăţi.
La nivel naţional au fost realizate 60 de arestări, în 15 districte. Conform estimărilor FBI, pagubele se ridică la peste 1 miliard de dolari, pierderi cauzate de schemele de fraudă imobiliare.
În cazul grupului de 36 de persoane arestate în Arizona, din care făceau parte şi cei şase români, Diane Humetewa, procurorul statului Arizona, a declarat că pagubele se ridică la peste 100 milioane de dolari. Pentru românii arestaţi, capetele de acuzare sunt: transferuri frauduloase de bani, spălare de bani, conspiraţie în vederea spălării de bani şi comiterii de transferuri frauduloase, fraude poştale şi bancare, şi conspiraţie în vederea produceri lor. Pedepsele pentru aceste fapte sunt de până la 30 de ani de închisoare, cu o amendă de 1 milion de dolari.
Românii arestaţi în Arizona Daniel Morar (36 de ani), Gheorge Babeti (50 de ani), Cosmina Bunea (28 de ani), Dorel Irimiciuc (52 de ani), Samuel Doboş (28 de ani) şi Cipriano Bogdan Ionuţescu (32 de ani) sunt românii reţinuţi de autorităţile americane. Schema de fraudă Iniţial, cumpărătorul se înţelegea cu vânzătorul la un preţ mult mai mare decât valoarea reală a casei. De obicei, acesta urca cu până la câteva sute de mii de dolari peste suma corectă.
Ulterior, cumpărătorul mergea cu această evaluare supraestimată la bancă, unde cerea un împrumut pentru a achiziţiona proprietatea. Banca acorda acest împrumut, urmând ca ratele să fie plătite de noul proprietar al casei, pe numele căruia se încheia contractul de ipotecă.
Însă, diferenţele de câştig erau împărţite între cei implicaţi în fraudă, iar ratele la ipotecă nu mai erau achitate. În acest caz, banca punea sub sechestru proprietatea, urmând să recupereze banii din scoaterea ei la licitaţie. Dar pentru că evaluările erau eronate, aceasta se afla în imposibilitatea de a-şi recupera pierderile, fiind obligată să vândă proprietatea la preţul real, cu mult mai mic decât valoarea creditului acordat.
Această schemă de fraudă a cauzat pierderi importante în domeniul bancar la nivel naţional. Statul Arizona se află în topul celor mai afectate zece state de aceste scheme financiare.
Record la împrumut Dintre românii arestaţi, Gheorghe Babeti are cele mai mari datorii la bancă. Conform blogului Romania-USA, Babeti a cumpărat în anul 2006 nouă proprietăţi. Opt dintre acestea au fost finanţate în întregime prin credite bancare. În cazul celei de-a noua proprietăţi, româul a achitat 31.000 de dolari, restul fiind acoperiţi de bancă.
Timp de câteva luni acesta plăteşte ratele ipotecare, după care se opreşte. Totalul împrumuturilor făcute este de 6,2 milioane de dolari. În acest caz, băncile încep reposedarea proprietăţilor, însă ies cu mari pierderi din cauza evaluărilor eronate şi supraestimate. (11:18)