Români care au protestat faţă de patron, arestaţi în Cipru
- Georgeta Petrovici
- 22 aprilie 2011, 18:50
De două săptămâni, 19 români plecaţi să muncească în Cipru protestează faţă de angajatorul cipriot, pe care îl acuză de tratamente discriminatorii şi abuzive. Conflictul a culminat miercuri, după ce românii au fost arestaţi.
Cei 19 români şi un bulgar angajaţi la compania de transport G.A.P Vassilopoulos Express Logistics Ltd. au declanşat protestele pe 8 aprilie, iar miercuri au fost arestaţi abuziv, susţin muncitorii. "A fost o încercare clară de intimdare", spun aceştia. Ei povestesc că, deşi au solicitat ajutor la Ambasada şi la Consulatul României din Nicosia, nu au avut parte de niciun fel de sprijin de la diplomaţii români. "Marţi, pe 19 aprilie, a venit consulul Valentin Muntean, a intrat singur la patron după care a ieşit afară şi a încercat să ne convingă să ieşim din sindicat ca să mergem apoi cu el la negocieri. Singura noastră salvare e însăşi faptul că facem parte din SEK, dacă renunţăm la sindicat, pierdem tot. Asta dovedeşte foarte clar cât de puţin l-a interesat pe consul, de fapt, soarta noastră", povesteşte timişoreanul Vasile Voinea. Patru ore la poliţie
A doua zi, românii au blocat intrarea în depozitul unde lucrau şi au protestat în linişte. La ora 12.00 a venit poliţia, apoi au chemat trupele speciale, iar românii şi bulgarul au fost arestaţi. "Pe şapte dintre noi, toţi români, ne-au băgat într-o cuşcă specială spunând că suntem periculoşi. În acel moment am sunat la Ambasada României din Nicosia, dar nu ne-a răspuns nimeni, nici consulul, deşi, cu o zi mai devreme, ne-a spus că telefonul lui este deschis, pentru noi, tot timpul. Am fost duşi la sediul poliţiei din Nisou, unde am fost anchetaţi, pe rând, fără să nu se spună niciun moment de ce eram acuzaţi. Iar norocul nostru a fost tot sindicatul SEK , care a venit cu avocaţi şi a reuşit să ne elibereze", a mai povestit şoferul de TIR.
Continuă protestele
Românii sunt decişi să continue protestele şi săptămâna viitoare şi sunt afiliaţi celui mai mare sindicat al transportatorilor din Cipru, SEK. Ei mai spun că au venit să muncească în Cipru pentru un salariu decent, de 1.350 de euro lunar, în regim de opt ore pe zi. La începutul lunii, patronatul a schimbat placa: cei care voiau să rămână urmau să lucreze între 11 şi 16 ore pe zi, pe un salariu lunar de 850 de euro. Atunci când românii au protestat arătând că noile condiţii contravin atât contractului încheiat cu compania, cât şi prevederilor europene, managerul companiei, George Gallus, le-ar fi spus: "Voi sunteţi sclavi veniţi din România şi trebuie să acceptaţi orice conditie impusă de noi". Muncitorii români sunt din Timişoara, Bucureşti, Ialomiţa, Teleorman, Brăila şi Dâmboviţa şi s-au angajat ca şoferi profesionişti, încărcători - descărcători şi supervizori la logistică.