Români care a dat o ȚEAPĂ de peste 21 de MILIOANE de EURO statului GERMAN. Percheziții în 12 județe. Firme FANTOMĂ în ȘASE ȚĂRI

Români care a dat o ȚEAPĂ de peste 21 de MILIOANE de EURO statului GERMAN. Percheziții în 12 județe. Firme FANTOMĂ în ȘASE ȚĂRI

O rețea formată din 56 de români este acuzată că a fraudat statul german cu 21 de milioane de euro prin trafic ilegal de mașini. Polițiștii și procurorii din Cluj fac percheziții în 12 județe și în București la domiciliile și sediile unor firme, împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud - Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale.

Polițiștii români efectuează, marți, 69 de percheziții pe raza a 12 județe și a municipiului București, la sediile mai multor firme și locuințele a 56 de persoane bănuite  de cauzarea unui prejudiciu de peste 21.000.000 de euro statului german. Poliția Română transmite că la percheziții acționează echipe  comune de anchetă compuse din polițiști specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud - Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, efectuează mai multe percheziţii la domiciliile a 56 de persoane bănuite de evaziune fiscală.

Perchezițiile sunt efectuate pe raza judeţelor Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Hunedoara, Iași, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea,  precum și în municipiul București la adresele persoanelor bănuite și ale societăților comerciale administrate de acestea.

De asemenea, sunt puse în executare 56 de mandate de aducere a persoanelor cercetate în acest caz, acestea urmând a fi conduse la audieri.  Cei vizați sunt bănuiți de săvârșirea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală, fapte comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plății TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăți comerciale de tip firmă fantomă din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria.

Practic, susțin anchetatorii, ar fi fost achiziționate scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăți, evitându-se astfel plata TVA-ului către statul german. Faptic beneficiarii reali ai achizițiilor ar fi fost persoane fizice din România. 

Acţiunea comună a poliţiştilor români cu reprezentanţii autorităţilor germane se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile Convenţiei cu privire la asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale U.E şi ale Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002, prin intermediul biroului naţional român din cadrul EUROJUST, transmite Poliția Română.

Echipa comună de anchetă operează de la sfârșitul lunii mai a acestui an şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări în dosarele penale aflate în cercetarea Parchetului Nürnberg-Fürth şi Parchetului de lângă Tribunalul Cluj, împreună cu polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Prejudiciul cauzat statului german ca urmare a săvârșirii acestor fapte este de aproximativ 21.300.000 de euro, în cauză urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperare.