În România, bucureștenii au cel mai mare nivel de trai. La polul opus se află județul Vaslui, unde oamenii duc un trai similar cu țările subdezvoltate din Africa și Asia.
Cei mai bogați și cei mai săraci români. Sunt, de fapt, două Românii - România bogată și România săracă, unde oamenii trăiesc la limită.
Bucureștenii, cei mai bogați români
Bucureștenii au cel mai înalt nivel de trai. Cheltuielile bucureșteanului au crescut cu 3,000 euro în 12 ani pentru a duce un trai decent ca în statele occidentale.
Fiecare locuitor cheltuie 15,000 euro anual, potrivit datelor studiului GfK.
Vaslui, județul cu cei mai săraci români
Vaslui este județul cel mai sărac din România. Oamenii au discrepanțe mari de infrastructură, educație și nivel de trai.
Românii au venit disponibil pentru cumpărături anuale de 7,000 de euro în doar 32 de județe.
Județele cele mai dezvoltate din afara Bucureștiului sunt Cluj, Timiș și Ilfov, unde oamenii cheltuiesc anual 11,000 euro pe an.
De ce suntem săraci
„Odată ce ai infrastructură încep să vină investitorii, odată ce vin investitorii se creează locuri de muncă. Sunt câteva orașe ce atrag investiții și acolo clasa de mijloc crește rapid, la fel și puterea de cumpărare. În zona Moldova, Oltenia, sunt zone rurale care au fost lăsate să nu fie așa dezvoltate pentru că ele aduc votanți fideli partidelor populiste.
Însă traiul din România este cu 56% sub media europeană. Din acest motiv, tot mai mulți români au părăsit țara pentru a căuta un trai mai bun. Avem în jur de 5,7 milioane de români plecați în străinătate, cei mai mulți fiind în Spania, Italia și Franța, acolo unde puterea de cumpărare începe de la 16 mii de euro și ajunge chiar și la 23 de mii de euro”, a declarat economistul Dragoș Cabat, la Digi24.
În Paris, un om care câștigă 2,000 euro ar fi foarte sărac, în vreme ce în România, un singur adult și-ar asigura o viață decentă la standardele europene cu această sumă.
Cât câștigă europenii bogați față de români
Cel mai bogat stat, cu cea mai mare putere de cumpărare din Europa, este Liechtenstein. Majoritatea locuitorilor câștigă peste 68,000 euro anual.
Preţul mediu de vânzare al maşinilor second hand a crescut, în acest an, cu 17% în România, comparativ cu situaţia din 2022. Mașinile rulate se bucură în continuare de popularitate la români.
Potrivit datelor Instant.ro, Volkswagen, BMW, Audi, Renault şi Mercedes, urmate de Ford şi Skoda sunt mărcile de maşini rulate preferate de români. Însă, spre deosebire de anii trecuţi, în 2023 a crescut interesul cumpărătorilor pentru motoare pe benzină, în defavoarea celor tip diesel.