Româncele, mina de aur a bordelurilor din Marea Britanie! Suma uriașă produsă de un stabiliment în pandemie

Pandemia nu a afectat mai deloc veniturile uriașe obținute de proxeneții din Regatul Unit. Majoritatea lucrătoarelor sexuale ale celor mai solicitate bordeluri în era Covid-19 provin din România, arată o amplă investigație The Guardian.

Numărul victimelor exploatării sexuale care sunt identificate de autoritățile din Marea Britanie a scăzut vertiginos în primele luni ale carantinei generale. Însă experții spun că afacerile decurg la fel de bine pentru rețelele de traficanți ce obțin venituri uriașe în urma exploatării a mii de femei și fete care ajung în mare parte din România, potrivit The Guardian.

Condicuță și măsuri de protecție anti-Covid 19

În urmă cu 3 săptămâni, poliția a intrat într-un bordel din sud-estul Angliei după ce a primit informații despre activitatea delictuală din acel loc. Înăuntru, ei au găsit 8 românce care purtau viziere și măști, documente laminate privind regulamentul de sănătate și siguranță față de Covid-19 și, la intrare, o sticlă cu gel dezinfectant de mărime industrială.

“La suprafață, nu arăta ca un loc unde aveau loc criminalitatea și exploatarea sexuală”, a spus Cristina Huddleston, un specialist ce sprijină victimele traficului de persoane, care s-a alăturat raziei în acea seară.

În schimb, investigația poliției a descoperit că bordelul și femeile de aici erau sub controlul unei bande criminale care opera cel puțin alte 3 locații unde româncele erau exploatate. Se estimează că doar unul dintre aceste bordeluri ar fi adus venituri de peste 1 milion de lire sterline anual.

Numărul persoanelor identificate de autorități ca fiind victime ale exploatării sexuale a scăzut în primele luni ale pandemiei, potrivit statisticii britanice privind sclavia modernă. Însă afacerile ilegale au decurs ca înainte în toată Marea Britanie, potrivit experților.

Regatul Unit, destinația nr. 1 a proxeneților

“Mare parte a exploatării sexuale din Regatul Unit se face independent și consensual, dar când vine vorba de criminalitate, există un model de afaceri agil și extraordinar de eficient care a făcut Regatul Unit o primă destinație pentru traficanți și proxeneți ce aduc femei din Europa de Est, în special România. Banii care se fac din exploatarea sexuală sunt ceva nemaivăzu”, a declarat Huddleston pentru The Guardian.

Huddleston, ca șef al operațiunilor europene în cadrul societății caritabile Justiție și Grijă, care luptă împotriva traficului, conduce o rețea ce sprijină poliția în identificarea victimelor exploatării sexuale.

Organizația Armata Salvării, care derulează servicii de sprijin pentru victimele traficului, și-a exprimat îngrijorarea despre scăderea cu 53% a numărului victimelor care au fost înregistrate în perioada februarie - aprilie într-un mecanism național ce constată sclavia modernă. “Cu siguranță nu este cazul că a fost mai puțină exploatare, doar că a devenit mai puțin vizibilă”, explică Emilie Martin, șeful operațiunilor derulate de organizație.

Exploatarea sexuală nu a pierit, ci s-a ascuns

Un reprezentant al unității de poliție ce combate sclavia modernă în Manchester spune că măsurile de carantină au îngreunat identificarea femeilor care ar fi exploatate. “În timpul carantinei generale, serviciile de ajutor au fost întrerupte, cabinetele medicilor de familie au fost închise, oamenii nu mai ies pe stradă să vadă adresele unde ar putea avea loc activități suspecte”, spune Colin Ward.

Potrivit Armatei Salvării, doar 18 românce au intrat în programul de servicii de suport anul trecut, față de 416 femei din Albania, 78 din China, 48 din Nigeria și 46 din Marea Britanie.

“Statisticile privind sclavia nu arată o imagine clară a traficului pentru exploatare sexuală din Regatul Unit. Am lucrat cu peste 600 de victime de 24 de naționalități diferite, însă marea majoritate a femeilor pe care le găsim în bordeluri, care au legături cu crima organizată și exploatarea sexuală, sunt românce. Însă ele sunt reticente să meargă la poliție, iar cele care eventual raportează că au fost exploatate rareori sunt de acord să intre în registrul persoanelor exploatate, astfel că nu sunt numărate ca fiind victime”, a mai spus Huddleston.

În 2018, o anchetă parlamentară privind exploatarea sexuală a concluzionat că femeile din România au fost traficate la scară industrială în Regatul Unit. Poliția din Leicester a raportat că în cele 156 de bordeluri investigate între 2016 și 2018, 86% dintre femeile care lucrau acolo erau românce. În Northumberland, poliția a mers în 81 de bordeluri, iar 75% dintre femeile găsite erau românce.

Româncele, victime sigure

La începutul acestui an, un raport despre bandele române de trafic uman, întocmit de Radu Nicolae, un profesor român la Centrul Syene pentru Educație, a folosit interviuri cu mai mult de 20 de traficanți români condamnați pentru a deconstrui modelul financiar folosit pentru a controla lucrătoarele sexuale ilegale.

Este estimat că în Regatul Unit fiecare femeie controlată de un grup terț putea câștiga între 500 de lire sterline și 700 de lire sterline pe zi pentru traficantul ei, prin mai multe vizite de la clienți. Traficanții care operau în Regatul Unit au declarat pentru cercetători că aveau câștiguri de cel puțin 135.000 de lire sterline pe an.

Raportul arată un model de afaceri ilegal care funcționa cu o eficiență nemiloasă și se baza pe ierarhie, fiecare jucând un anumit rol în recrutarea femeilor pentru prostituție în Regatul Unit, Italia, Spania și Germania. La bază se află recrutori foarte abili care operează în zone rurale din România, majoritar sărace. Aceștia sunt plătiți în jur de 500 de euro pentru fiecare femeie racolată.

Sursa: Digi 24