Român repatriat: „Dacă se liniştesc lucrurile, mă întorc în Libia”

Român repatriat: „Dacă se liniştesc lucrurile, mă întorc în Libia”

Unii români abia repatriaţi din Libia spun că s-ar întoarce fără niciun fel de problemă să lucreze în ţara nord-africană, atunci când conflictul sângeros care are loc în aceste momente va lua sfârşit.

735 de români au fost evacuaţi în siguranţă din Libia în ultimele zile, la bordul aeronavelor militare trimise de România la Tripoli, sau cu ajutorul mijloacelor de transport puse la dispoziţie de alte state. Pe lângă compatrioţii evacuaţi cu succes România şi-a manifestat solidaritatea cu alte state, evacuând 72 de cetăţeni din statele membre UE, precum şi cetăţeni din SUA, Canada, Ucraina şi chiar pe ambasadorul din Sierra Leone la Tripoli, a declarat azi ministrul român de externe Teodor Baconschi.

Printre românii care au sosit din Libia se află Nicolae Gavriliuc, un bucureştean care lucra pentru compania de stat libiană din domeniul petrolier, Zueitina. „Când situaţia s-a înrăutăţit am contactat ambasada României din Libia. Mi s-a spus să ajung cât mai repede în Tripoli, pentru că dânşii au pregătit câteva avioane pentru evacuarea noastră. Problema a fost să pot să plec din deşert către Tripoli”, relatează Gavriliuc.

„Se auzeau împuşcături, ţipete”

„Am contactat compania la care lucrez şi mi s-a spus că ni se vor pune la dispoziţie avioane. Ni s-au pus la dispoziţie, am ajuns la Tripoli şi am găsit punctul consular al României. A fost foarte dificil, foarte tensionat. În jurul aeroportului erau mulţi oameni, se auzeau împuşcături, ţipete. Mulţi oameni erau puşi la pământ. Am constatat că erau egipteni. Evacuarea noastră s-a făcut destul de dificil”, îşi aminteşte românul.

El este unul dintre cazurile mai fericite. „Am fost apăraţi de armată şi de poliţie, am avut acest privilegiu. Am înţeles că (angajaţii de la) celelalte companii, private, erau supuşi atacurilor”, spune Gavriliuc.

Bucureşteanul este gata să se întoarcă în Libia. „Dacă se va linişti totul da, mă întorc în Libia”, spune el.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Mihaela Crăciun, care a lucrat ca translator pentru o firmă românească ce activa în Libia. „Sunt relaxată. Nu sunt traumatizată, poate şi datorită României”, spune ea. Românca se afla în Tripoli în momentul începerii conflictului. „Locaţia unde se afla sediul firmei noastre era oarecum ferită de ce se întâmpla în centru oraşului, dar părinţii m-au sunat să îmi spună să vin acasă”, spune ea.

Şi Mihaela Crăciun doreşte să se întoarcă în Libia. „Dacă se opresc evenimentele vreau să revin la Tripoli. Dacă se potolesc lucrurile. Poate şi pentru faptul că oraşul este extraordinar de frumos”, spune românca. Cel puţin era frumos, înainte de începerea revoltelor. „La început era frumos, acum, la întoarcere era foarte multă mizerie pe străzi, erau munţi de haine şi de lucruri personale”, spune românca.

Firmele nu se grăbesc să acopere costurile evacuării

Ministrul Baconschi a declarat azi că intenţionează să propună modificarea legislaţiei, astfel încât cetăţenii români aflaţi în ţări de risc să îşi anunţe din timp prezenţa la ambasada României. Multe state UE procedează astfel, astfel încât în situaţii de criză, cetăţenii să poată fi asistaţi cu promptitudine, a spus Baconschi.

Referitor la costuri, ministrul a spus că operaţiunile de evacuare s-au încadrat în fondurile aprobate de guvernul român pe 23 februarie – 900.000 de lei. Întrebat dacă firmele angajatoare ale românilor evacuaţi din Libia vor acoperi o parte din costurile necesare repatrierii, Baconschi a spus că „până în acest moment ştim că nu”. 

Ne puteți urmări și pe Google News