Român dat ca exemplu pentru încălcările drepturilor deţinuţilor

Român dat ca exemplu pentru încălcările drepturilor deţinuţilor

Autorităţile americane au expulzat deţinuţi în ţările lor de origine, precum India, Siria sau Egipt, deşi ştiau că există riscul ca aceştia să fie torturaţi, potrivit unor documente oficiale publicate marţi de Asociaţia americană pentru apărarea drepturilor civile (ACLU), relevă AFP.

Repatrierea deţinuţilor era condiţionată numai de o asigurare diplomatică sau de o promisiune secretă că deţinuţii nu vor fi torturaţi. În comunicatul emis de organizaţie se precizează însă că documentele oficiale, obţinute pe cale legală, evidenţiau „o interpretare greşită a asigurării diplomatice sau a promisiunii secrete obţinute de la guvernele străine că nu vor tortura deţinuţii repatriaţi“.

Instituţia menţionează o serie de cazuri, precum cel al indianului Kulbir Singh Barapind, un separatist sikh bănuit că ar fi comis mai multe crime înainte de a ajunge, în 1993, în Statele Unite. Deşi era la curent cu practicarea torturii în India, administraţia americană l-a extrădat pe Barapind în 2006, numai pe baza asigurării diplomatice a guvernului indian că acesta nu va fi maltratat.

Mai mulţi indieni care au fost repatriaţi în acest fel au declarat însă că au fost torturaţi la întoarcerea în India. Printre celelalte cazuri citate se mai numără transferuri către Mexic, Siria şi Egipt, precum şi cel al românului Petru Mironescu. Penitenţă cu mandat internaţional Mironescu a părăsit România legal, în 1998, şi a plecat în SUA fără să ştie că fusese condamnat, în 1997, la patru ani de închisoare pentru furtul unei maşini. A fost arestat în 2001 de autorităţile americane, în virtutea unui mandat emis în România, eliberat şi rearestat în 2003. Deşi a petrecut după gratii un timp echivalent condamnării din România, statul român nu i-a recunoscut executarea pedepsei, astfel că anul trecut, în aprilie, Mironescu era încă în detenţie, într-un spital de psihiatrie cu regim de maximă siguranţă din Carolina de Sud. Situaţia sa a fost relatată pe larg anul trecut de presa centrală din România.

Peste Ocean, Mironescu a susţinut că a fost arestat în 1994 şi bătut în detenţie de autorităţile române. Cazul său este menţionat în raportul Departamentului de Stat pe 2006 privind Drepturile Omului şi a fost prezentat de organizaţia Human Rights Watch.   VIGILENŢĂ

ACLU, gardianul drepturilor şi libertăţilor

ACLU este formată din două organizaţii nonprofit care au ca obiectiv protejarea drepturilor şi libertăţilor garantate de Constituţia americană şi de lege. Principalele metode sunt procedurile legale, activismul, dar şi activităţile de lobby. Printre cazurile celebre se numără procesul intentat Agenţiei pentru Securitatea Naţională (NSA) pentru spionarea cetăţenilor americani. În urma acţiunii, în august 2006, un tribunal din Michigan a decis că supravegherea fără mandat este neconstituţională. Ca efect direct, administraţia Bush a suspendat aceste practici.

Ne puteți urmări și pe Google News