Roma se luptă cu sărăcia

Roma se luptă cu sărăcia

O peliculă despre crizele lumii actuale, regizată de opt cineaşti celebri, a fost capul de afiş al festivalului de film din capitala Italiei.

Festivalul de film de la Roma duce bătălii grele cu „sărăcia“ anul acesta, pe două planuri: criza acută de vedete hollywoodiene, pe care o resimte din cauza alegerilor prezidenţiale americane şi a suprapunerii cu alte festivaluri importante, şi criza mondială. Ultima este subiectul unui film de 103 minute, numit „8“, după numărul de cineaşti care au lucrat la el. Premiera celor opt scurtmetraje de joi seară n-a umbrit trecerea pe covorul roşu a invitatei „permanente“ Monica Bellucci (protagonistă în „The Man Who Loves“), dar a rămas, la jumătatea festivalului (care se încheie vineri), cel mai important eveniment de până acum. Regizorii care s-au angajat să sprijine campania ONU „Obiectivele Mileniului“ - manifest semnat la summitul din 2000 de 189 de ţări care şi-au propus să reducă efectele sărăciei până în 2015 - sunt Wim Wenders, Gus Van Sant, Gael Garcia Bernal, Jane Campion, Gaspar Noé, Mira Nair, Abderrahmane Sissako şi Jan Kounen.

Pornit în sprijinul acestei campanii, „8“ a ajuns în conflict cu oficialii ONU din cauza unuia dintre scurtmetraje, „How Can It Be?“, regizat de Mira Nair. Filmul are la bază o istorie adevărată, a unei musulmance din Brooklyn, care decide să-şi părăsească soţul şi copilul pentru un alt bărbat, la rândul lui căsătorit. Reprezentanţii ONU au considerat că aduce o ofensă islamului şi au cerut retragerea lui din proiect, cerere refuzată de producători. O abordare care a stârnit de data aceasta comentariile criticilor este cea a lui Gus Van Sant în „Mansion on the Hill“, care tratează subiectul mortalităţii infantile fără a ieşi din Statele Unite, o ţară cu o rată scăzută comparativ cu teritorii din Africa sau Asia.

Din Etiopia în Peru

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit revistei „Variety“, cele mai reuşite scurtmetraje din pachet sunt „The Story of Panshin Beka“, de Jan Kounen - o poveste în alb-negru despre o femeie din jungla peruană, la un pas de moarte în urma unei naşteri - şi „Tiya’s Dream“ (despre o fetiţă din Etiopia care înţelege că salvarea nu va veni curând), de Abderrahmane Sissako, singurul african din grup. Actorul Gael Garcia Bernal aduce una dintre cele mai slabe contribuţii: îşi plasează acţiunea din „The Letter“ în Islanda, în timpul unei lecţii despre globalizare, iar Wim Wenders relatează problema din perspectiva cinică a jurnalistului în „Person to Person“.

Roma a continuat pe acelaşi ton şi vineri, când personalităţi din showbiz, printre care şi fosta „Bond girl“ Eva Green, au donat bani pentru bolnavi de SIDA, la gala fundaţiei amfAR. AVANPREMIERĂ

„Ducesa“ vine în Italia cu Keira Knightley

Una dintre cele mai aşteptate producţii britanice de anul acesta, „The Duchess“, cu Keira Knightley, Ralph Fiennes şi Charlotte Rampling, va rula astăzi în competiţia oficială. Tot astăzi, actorul Viggo Mortensen se va întâlni cu publicul şi-şi va sărbători a 50-a aniversare la Roma. Vor fi proiectate: „Stăpânul inelelor“, „A History of Violence“, „Eastern Promises“ şi „Appaloosa“. Festivalul a început miercuri, cu o lecţie de cinema a lui Al Pacino.