Autorităţile italiene par să facă primul pas înapoi în acţiunea de amprentare a romilor.
După rezoluţia Parlamentului European, care condamna iniţiativa guvernului Berlusconi, şi nenumă rate alte critici internaţionale, Prefectura din Roma a anunţat că va începe, în următoarele 24 de ore, recensă mântul celor circa 10.000 de locuitori ai taberelor de nomazi din capitala italiană, cu ajutorul Crucii Roşii din Italia, fără a mai proceda la amprentare. Potrivit agenţiei Ansa, citată de AFP, aproximativ o sută de angajaţi ai Crucii Roşii se vor deplasa, alături de poliţişti şi carabinieri, în taberele ilegale, cu scopul de a strânge date privind starea civilă, starea de sănătate (vaccinuri, posibile boli), dar şi pentru a le face locuitorilor fotografii pentru acte de identitate. Autorităţile înmoaie tonul Spre deosebire de acţiunea de recenzare de la Napoli, unde romii din taberele ilegale, dar şi din cele autorizate au fost amprentaţi, autorităţile de la Roma nu vor preleva amprentele digitale ale locuitorilor din tabere. Deşi, în urmă cu câteva săptămâni, prefectul Romei, Carlo Mosca, şi primarul de dreapta, Gianni Alemanno, erau susţină tori aprigi ai programului de amprentare, după presiunile făcute de legislativul european, dar şi de voci din interiorul Italiei, cei doi au declarat că, în capitala Peninsulei, cetăţenii de etnie romă nu vor fi amprentaţi.
Datele adunate începând de joi, în special cele medicale, vor fi strânse de Crucea Roşie într-o bază care va putea fi consultată cu autorizaţia magistraturii, potrivit reprezentanţilor de la Crucea Roşie italiană. Primăria va efectua, în paralel, „un recensământ al copiilor romi în şcoli, pentru evaluarea gradului de şcolarizare“, potrivit Ansa. Renate Weber, circumspectă Europarlamentarul român Renate Weber - membră a grupului liberal din Parlamentul European, cel care a promovat alături de socialişti rezoluţia de condamnare a acţiunii de amprentare - consideră că decizia de a nu amprenta romii din Roma este „un prim pas înapoi şi un rezultat al presiunilor făcute asupra autorităţilor italiene de la nivel european, dar şi din interiorul Italiei“.
Weber atrage însă atenţia: „Ceea ce se întâmplă astăzi în Italia este atât de alunecos, încât numai o investigaţie la faţa locului mai poate oferi date certe“. „Nu-i suficient să dezminţi acuzaţiile de rasism cu vorbe. Trebuie să dovedeşti prin fapte că nu este aşa“, a afirmat europarlamentarul liberal. Weber s-a arătat circumspectă şi cu privire la implicarea Crucii Roşii italiene. Massimo Barra, directorul Crucii Roşii italiene, declara recent ziarului britanic „The Times“ că amprentarea minorilor este „doar o joacă“.
NEGRU PE ALB. Document utilizat de autorităţile regionale italiene pentru recensământul romilor. Actul precizează ţara de origine, religia, etnia şi include fotografia şi amprenta imigrantului
PRESIUNI EUROPENE
Rezoluţie împotriva amprentării
Parlamentul European a adoptat, joia trecută, o rezoluţie în care îi cerea Italiei să renunţe la prelevarea amprentelor romilor. Rezoluţia, adoptată cu 336 voturi „pentru“, 220 „împotrivă“ şi 77 de abţineri, sublinia că amprentarea tuturor romilor, inclusiv a celor minori, ar constitui un act de discriminare şi denunţa tratarea copiilor asemenea unor infractori. Votul de la Strasbourg a venit să completeze criticile adresate de organizaţiile umanitare şi, mai important, de către Comisia Europeană, care a apreciat prin intermediul unui purtător de cuvânt că planul Italiei contravine normelor UE. Reacţia Romei a fost una sfidătoare. Franco Frattini, ministrul italian de externe, a denunţat „un vot politic bazat pe prejudecăţi“, iar autorul planului, ministrul de interne Roberto Maroni, a subliniat că amprentarea va continua până la capăt.
REACŢIE ITALIANĂ
Silvio Berlusconi: „Amprentarea favorizează integrarea străinilor“
Premierul italian, Silvio Berlusconi, a abordat ieri problema imigraţiei, la încheierea unei întrevederi la Roma cu preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, informează agenţia Adnkronos. „Suntem în favoarea politicii privind imigraţia“, iar măsura de a preleva amprentele locuitorilor din taberele de nomazi, inclusiv ale copiilor, este dictată de voinţa de „a permite integrarea străinilor şi de a-i îndepărta pe cei care vin în Italia pentru a comite infracţiuni“, a declarat premierul italian. Berlusconi a subliniat că „prelevarea de amprente în taberele de romi este motivată de necesitatea de a vedea cine sunt romii care trăiesc în aceste tabere“. „Vrem să exprimăm voinţa fermă a guvernului de a garanta că şi copiii romi se pot duce la şcoală pentru a primi aceeaşi educaţie precum italienii“, a precizat Berlusconi, adăugând că este vorba doar de o „voinţă pozitivă“, aceea de „a-i integra mai bine în rândurile europenilor, oferindu-le aceleaşi drepturi“.