De la 1 ianuarie, integrarea deplină a Bulgariei și României în spațiul Schengen va fi deja un fapt împlinit, creând o altă realitate în sud-estul Europei.
Integrarea celor două țări în zona Schengen asigură libera circulație a peste 450 de milioane de persoane, iar printre beneficiile acestei integrări pentru Grecia se numără consolidarea turismului, precum și dezvoltarea economică. În plus, va consolida capacitatea Greciei de a concura eficient pe piața unică europeană și de a colabora mai strâns cu alte țări UE pentru a rezolva provocările comune.
Printr-o postare pe rețelele de socializare, Notis Mitarakis, deputat de Chios și fost ministru pentru migraţie și azil, descrie integrarea deplină a Bulgariei și României în spațiul Schengen ca fiind o evoluție importantă, menționând totodată acțiunile decisive pe care Grecia le-a întreprins pentru integrarea celor două ţări.
Concret, după cum subliniază el, Grecia, și în special Ministerul pentru Migraţie și Azil, şi-a asumat inițiativa de a înlătura obiecțiile altor state faţă de această integrare, dezvoltând contacte permanente cu părțile implicate.
"Integrarea deplină a Bulgariei și României în zona Schengen de la 1/1/25 reprezintă o evoluție importantă pentru Grecia, deoarece suntem, în sfârșit, conectați rutier cu toate țările Uniunii Europene. Grecia, Ministerul pentru Migraţie și Azil, şi-a asumat inițiativa de a înlătura obiecțiile faţă de această aderare prin contacte permanente cu părțile implicate. Sunt deosebit de bucuros să văd rezultatul eforturilor noastre", a scris Mitarakis în postarea sa pe X.
Ce înseamnă însă pentru Grecia acestă situaţie nouă?
Integrarea Bulgariei și a României în Spaţiul Schengen va avea o serie de beneficii importante pentru Grecia, în principal în ceea ce privește economia, securitatea și relațiile sociale. Concret:
-
Consolidarea cooperării transfrontaliere
Prin simplificarea deplasărilor și a comerțului, Grecia, ca țară vecină cu Bulgaria și România, se va bucura de o mai mare libertate în circulația persoanelor și a mărfurilor. Eliminarea controalelor la frontieră va facilita activitatea comercială, iar călătoriile pentru afaceri, turism și motive personale se vor realiza mai ușor. În acelaşi timp, vor fi facilitate transporturile efectuate de companiile grecești, întrucât legăturile vor fi mai directe și mai eficiente, reducând timpul și costul transportului.
-
Beneficii financiare
Întărirea comerțului și a investițiilor va permite Greciei să beneficieze de pe urma consolidării relațiilor comerciale cu cele două țări, întrucât integrarea acestora în Spațiul Schengen va reduce procedurile birocratice și controalele vamale. Exporturile Greciei către aceste țări vor deveni mai competitive și va fi consolidat fluxul de investiții către Grecia dinspre Bulgaria și România. În același timp, va fi consolidat turismul din Bulgaria și România către Grecia. Trebuie remarcat şi faptul că este vorba despre două țări cu un număr semnificativ de turiști care vizitează Grecia în fiecare an. Desființarea frontierei va facilita circulația turiștilor și poate crește numărul de vizite, în special în regiunea de nordul Greciei, care este aproape de Bulgaria.
-
Consolidarea securității în regiune
Aderarea celor două țări la spațiul Schengen va îmbunătăți gestionarea frontierelor externe ale UE. Grecia, în calitate de membră Schengen, are un mare interes în consolidarea gestionării frontierelor externe ale UE. Bulgaria și România vor coopera mai strâns cu Grecia și alte țări din Spaţiul Schengen în ceea ce privește protecția frontierelor externe, oferind o pază mai eficientă și schimb de informații. Un beneficiu la fel de important al acestei aderări este reducerea imigrației ilegale, deoarece o pază mai organizată și coordonată a frontierelor UE va contribui la o mai bună gestionare a imigrației ilegale, reducând presiunile cu care se confruntă Grecia, în special în insulele din Marea Egee. Grecia va beneficia de o susţinere mai mare în lupta împotriva intrării ilegale a imigranților din țări străine.
-
Consolidarea stabilității politice și a coeziunii europene
Integrarea Bulgariei și României la spațiul Schengen va spori stabilitatea politică în regiune și va contribui la unitatea UE. Grecia, ca țară UE, va beneficia de această coeziune politică, întărind abordarea comună a politicii externe și a problemelor de securitate. În același timp, rolul Greciei în UE se va fi consolida şi mai mult, întrucât țara va continua să fie un pilon important în chestiuni de securitate și politică externă.
-
Coeziunea socială și integrarea culturală
O cooperare mai strânsă cu Bulgaria și România va consolida legăturile culturale, deschizând noi posibilități de schimburi culturale și de cooperare, în special în domenii precum educația, artele și turismul. În același timp, circulația muncitorilor va fi simplificată. Eliminarea controalelor la frontieră va facilita libera circulație a lucrătorilor din Bulgaria și România către Grecia şi, în același timp, cetățenii greci vor putea lucra mai ușor în aceste țări. Acest lucru poate duce la schimbul de cunoștințe, experiențe și la o mai bună înțelegere reciprocă între popoare.
-
Consolidarea cooperării politice și economice europene
Integrarea deplină a celor două țări în spațiul Schengen poate întări capacitatea UE de a răspunde mai eficient la crizele comune, cum ar fi securitatea și dezvoltarea economică. Includerea țărilor vecine în spațiul Schengen va contribui la promovarea integrării europene, deoarece întărește integrarea în ansamblu a Europei, întărind valorile europene comune și solidaritatea, care sunt și în beneficiul Greciei.