Roger Federer, Alb-Împărat!

Roger Federer, Alb-Împărat!

Roger Federer a devenit cel mai titrat jucător de tenis din toate timpurile!

Prin succesul în faţa americanului Andy Ro d dick, scor 5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14, în finala de duminică seară, de la Wimbledon, elveţianul a devenit jucătorul cu cele mai multe titluri de Mare Şlem din istoria tenisului: 15. El l-a devansat astfel pe Pete Sampras - 14 trofee majore în „sportul alb”.   „Când a intrat Sampras în arenă am devenit un pic agitat. A fost drăguţ din partea lui că a venit să vadă acest meci. Ştiu cât de mult a însemnat pentru el recordul de 14 titluri de Grand Slam”, a spus noul împărat al tenisului. La final, Federer s-a fotografiat alături de Pete Sampras, Bjorn Borg şi Rod Laver, trei dintre cei mai mari tenismani din toate timpurile. Toţi în jurul trofeului, precum nişte colegi de serviciu în jurul tonomatului de cafea, cum a explicat „L’Equipe”. „Federer era o legendă, acum este un idol”, a spus Sampras, care vede un viitor luminos pentru Roger: „Este încă tânăr. Dacă rămâne sănătos, se poate duce la 18-19 titluri”.

„Federer este cel mai bun din timpul său. Nu pot spune dacă e cel mai bun din toate timpurile. La fel ca în box. Cine este cel mai bun, în box, din toate timpurile?”, s-a întrebat Rod Lever, de patru ori câştigător la Wimbledon, în era rachetelor din lemn şi a deplasărilor de trei zile de la Melbourne la Londra. „Ieri a fost Sampras, azi e Federer. Poate peste 10 ani vor veni alţii mai mari decât el”, a mers în aceeaşi direcţie Ilie Năstase. La conferinţa de presă de după meci, elveţianul a purtat un tricou pe care scria „Nu există linie de finish”.

„Îmi pare rău, Pete!”

Ne puteți urmări și pe Google News

Andy Roddick nu şi-a ascuns tristeţea, la a treia finală pierdută pe iarba londoneză: „Un rezultat ca ăsta este greu de digerat”. Americanii Sampras şi Roddik s-au întâlnit duminică noapte, după finală. „Am încercat să-l opresc, Pete. Îmi pare rău!”, s-a scuzat Andy. „Ieri a fost Sampras, azi este Federer, poate peste 10 ani vor veni alţii mai mari decât Federer. Între el şi Nadal, îl aleg pe elveţian.” Ilie Năstase dublu finalist la Wimbledon

STATISTICĂ Superlativele unei finale de poveste

Despre finala de duminică se vor scrie multe pagini în cartea de istorie a tenisului. În spatele titlului „Federer – cel mai titrat jucător din toate timpurile” stau date statistice greu de depăşit. Meciul a durat patru ore şi 16 minute, însumând un record de 77 de game-uri. Cele 30 de game-uri din ultimul set au conturat cel mai lung „decisiv” din toate finalele de Grand Slam. Federer a reuşit 50 de aşi într-un meci, record personal, şi a revenit pe primul loc în clasamentul ATP, la un an de când pierduse supremaţia în faţa lui Rafael Nadal.   Spaniolul nu a participat la această ediţie a turneului londonez, fiind accidentat. Pete Sampras are totuşi un record în faţa lui Federer: a câştigat şapte titluri la Wimbledon, în vreme ce Federer are doar şase. Federer a mai bifat duminică seară al 60-lea trofeu din cariera sa şi al doilea de Mare Şlem din 2009.