RODICA CULCER: Păcăleala lui Sorin Oprescu

RODICA CULCER: Păcăleala lui Sorin Oprescu

RODICA CULCER: "Încheiată fără să fi ajuns vreodată la apogeu, actuala campanie se distinge deja printr-un defazaj major între candidaţii partidelor şi alegători."

Rupţi de electorat, principalii aspiranţi - de voie, de nevoie - la funcţia de primar au presupus că bucureştenii aşteptau o campanie „liniştită“, concentrată pe proiecte, fără dispute politice, aşa că au întocmit programe manageriale mai mult sau mai puţin realiste, pe care le-au expus fără pasiune şi uneori, în cazul domnilor Orban şi Diaconescu, chiar fără convingere. Dintre candidaţii de partid, Vasile Blaga măcar pare convins de ceea ce spune şi hotărât să-şi pună programul în aplicare. Marele său handicap este însă incapacitatea de a inspira pasiuni şi de a crea ataşamente, ceea ce face ca bucureştenii să se plictisească repede de discursul său, potrivit mai degrabă unei şedinţe de producţie decât unei campanii electorale.

Ceea ce nu au înţeles nici partidele, nici candidaţii este că bucureştenii nu voiau proiecte tehnice, pe care oricum nu le pot evalua, ci voiau un lider. Dacă nu şi-au bătut capul să citească o carte bună de marketing politic, echipele de campanie ale partidelor ar fi putut să se inspire din trecutul apropiat şi ar fi aflat că locuitorii Capitalei vor să fie conduşi de un politician de marcă, nu de un şef de şantier. Partidele au căzut însă în capcana campaniei noncombat, cu proiecte aride şi complicate, şi s-au dovedit incapabile să le ofere bucureştenilor un erou. PSD nu-l avea, PNL nici atât, iar PDL a preferat probabil să-l păstreze pe Liviu Negoiţă pentru proiecte politice de mai mare anvergură - că doar nu vom crede că un politician talentat şi dinamic chiar îşi doreşte să se eternizeze la sectorul 3.

De această greşeală strategică a partidelor au profitat cercurile de interese transpartinice bine camuflate care l-au aruncat în luptă pe Sorin Oprescu. Ele au mizat pe un personaj charismatic, care le vorbeşte bucureştenilor „de la om la om“ şi le promite că va pune capăt abuzurilor şi corupţiei, fără a da prea multe detalii cu privire la modalităţ ile concrete în care-şi propune să îndeplinească aceste promisiuni. Şi uite aşa s-a făcut că tocmai candidatul cu cel mai slab proiect conduce în sondaje, pentru că a vorbit pe înţeles, în timp ce restul candidaţilor au vorbit despre ţevi şi pasaje şi nu s-au atins de chestiuni nevralgice precum corupţia şi abuzurile. Astfel, nimeni nu pare să fi observat că doctorul Oprescu încurcă Arcuda cu Glina şi Lacul Morii cu Plumbuita, nu prea ştie cum sună Legea urbanismului şi nici nu poate spune exact cât va costa autostrada aeriană pe care vrea s-o construiască pe undeva, pe deasupra Bucureştiului. Mai grav este însă că domnul Oprescu nu prea ştie nici dacă domnul Iliescu a greşit chemând minerii să-i ciomăgească pe bucureşteni - şi nici nu vrea să ştie până nu-i spune justiţia. Doctorul Oprescu nu vrea să intre în discuţii politice grele: el vrea să-i păcălească pe cetăţenii plictisiţi, exasperaţi şi prea puţin informaţi, cărora candidaţii partidelor nu au ştiut să le vorbească omeneşte. Iar o parte a cetăţenilor chiar vrea să se lase păcălită şi să creadă în iluziile vândute la bâlciul lui Sorin Oprescu.

Mass-media poartă desigur şi ele o mare vină pentru succesul acestei mascarade: ocupaţi să-l critice pe Blaga şi să-l căineze pe Diaconescu, ignorându-l aproape total pe Orban, comentatorii televiziunilor s-au ocupat prea puţin până acum de dubiile care planează asupra ascensiunii profesionale a lui Sorin Oprescu şi de chestiunea semnăturilor adunate de acesta, deşi s-a demonstrat că numeroşi bucureşteni ale căror nume figurează pe listă declară că nu le-au semnat niciodată. Ai zice că impostura şi falsul nici nu mai merită investigate astăzi în România. Păcat, căci, în lipsa unei reacţii din partea Parchetului, jurnalismul curajos şi responsabil este singura armă împotriva populismului deşănţat şi al imposturii politice. Din păcate, graţie abilităţii unora, inabilităţii celorlalţi şi reacţiei lente şi târzii a presei, pe 1 iunie bucureştenii riscă să valideze tocmai populismul şi impostura.

Ne puteți urmări și pe Google News