Robotul Tappy, arma secretă a lui Trump în războiul comercial cu China

Robotul Tappy, arma secretă a lui Trump în războiul comercial cu China

Statele Unite au pus sub acuzare gigantul telecom Huawei pentru furt de tehnologie. Principala țintă a companiei chineze era Robotul Tappy, un simulator al degetului uman, folosit la testarea telefoanelor mobile. Rechizitoriul procurorilor americani îi oferă lui Donald Trump muniție devastatoare în negocierile comerciale cu regimul de la Beijing.

Departamentul american al Justiției a formulat 13 capete de acuzare la adresa Huawei și a directoarei sale financiare, Meng Wanzhou, în legătură cu încălcarea sancțiunilor americane împotriva Iranului. Meng a fost arestată pe 1 decembrie în Canada, la solicitarea Statelor Unite.

În paralel, justiția americană a pus sub acuzare două filiale ale Huawei (Huawei Device Co., Ltd şi Huawei Device Co. USA), în principal pentru asociere infracțională în scopul de furt de secrete industriale în detrimentul companiei americane T-Mobile, notează AFP. Departamentul american al Justiției a acuzat Huawei că a pus la cale furtul unei tehnologii de testare a fiabilității telefoanelor mobile. Este vorba de o tehnologie exclusivă a operatorului T-Mobile, cunoscută sub numele „Tappy” (inventată pentru a simula acțiunea unui deget uman care tastează) .

Prins cu brațul robotului în geantă

Huawei a furnizat telefoane către T-Mobile și a avut acces la anumite informații referitoare la tehnologia „Tappy” ca urmare a acestei relații comerciale. În paralel, Huawei își construise propriul robot de testare telefonică în China, pentru care a folosit tehnologia furată.

Procurorii federali, citați de CNN, acuză Huawei că în mai multe rânduri le-a cerut propriilor angajați să strângă informații detaliate cu privire la funcționarea „Tappy”- o violare a acordurilor de confidențialitate și de nedivulgare a secretelor comerciale semnate cu T-Mobile. Angajații Huawei au primit de la șefii lor sarcina să trimită companiei informații precum fotografii, măsurători și numere de serie ale anumitor componente. Un angajat a fost chiar surprins în timp ce era pe cale să fure unul din brațele robotului „Tappy” și să-l ascundă într-o geantă, potrivit documentelor judiciare. Procurorii americani afirmă că Huawei a obstrucționat justiția în momentul în care TMobile (cu sediul la Washington) a amenințat că va apela la instanțe. Atunci, Huawei ar fi prezentat un raport fals și înșelător cu privire la tentativele de furt al tehnologiei Tappy, în care acuza necinstea unora dintre angajați și negând orice implicare a conducerii. Cu toate acestea, procurorii susțin că Huawi lansase un program de prime prin care angajații care furau secrete comerciale de la concurență erau recompensați oficial.

Calul troian al lui Xi Jinping

Dacă Meng Wanzhou (foto) va fi extrădată și judecată în SUA, ea riscă până la 30 de ani cu închisoarea pentru fiecare cap de acuzare reținut. Dar acest lucru este greu de crezut că se va întâmpla, dat fiind interesele uriașe aflate în joc, consideră observatorii. Chiar dacă americanii pretind că afacerea Huawei nu va afecta negocierile care urmăresc să pună capăt războiului comercial dintre Statele Unite și China, arestarea unei persoane atât de sus plasate constituie un afront considerabil pentru regimul de la Beijing.

Riscul 5 G

Este foarte probabil că soarta lui Meng, moștenitoarea imperiului Huawei, va servi ca monedă de schimb în cadrul negocierior sino-americane.

Huawei se află de mai multă vreme în colimatorul țărilor occidentale, suspectată că lucrează pentru serviciile secrete chineze. Însă Beijngul afirmă că Huawei este o companie independentă, lucru îndoielnic într-o țară unde Partidul Comunist supervizează și intervine în întreaga economie. Huawei este unul dintre puținii producători de talie mondială capabili să adapteze rețelele telecom ale țărilor dezvoltate la viitoarea normă 5G a Internetului, de 100 de ori mai puternică decât actuala 4G. Prezența unei infrastructuri chineze în inima acestui sector de importanță strategică, reprezentat de rețelele telecom, este privită cu maximă neîncredere. Riscul este să accentueze dependența Occidentului față de China dacă această țară, cunoscută pentru activitățile sale de spionaj cibernetic, va avea acces la informații sensibile.

Stratagema Skycom

Justiția americană a dezvăluit o stratagemă folosită de Huawei cu scopul de a induce în eroare instuțiile financiare și guvernul american în legătură cu activitățile sale din Iran. Huawei ar fi ocolit sancțiunile americane împotriva Iranului prin intermediul unei filiale a companiei chineze, Skycom. Huawei ar fi vândut echipament către Skycom, care ulterior l-a revândut iranienilor.

Or, produsele Huawei conțin componente de origine americană, interzise de sancțiunile impuse de Washington Teheranului. Potrivit actului de acuzare, înșelătoria datează de la mijlocului lui 2007, când fondatorul companiei, Ren Zhengfei, tată lui Meng Wanzhou, a declarat „în mod fals” către FBI că Huawei nu a încălcat nici o lege americană privind exporturile și nu a tratat direct cu nici o firmă iraniană. Zhengfei și Meng au afirmat că filiala Skycom era o societate distinctă în timp ce, în realitate, s-a dovedit a fi o filială a gigantului chinez, arată americanii.

Actul de acuzare descrie un episod din 2013 când Meng ar fi făcut declarații false în cadrul unei reuniuni cu reprezentanții băncii HSBC. Instituția financiară britanică a declarat tranzacții de peste 100 de milioane de dolari cu Skycom, bani care au tranzitat SUA în perioada 2010-2014, înainte de a pune capăt relației cu filiala Huawei, în 2017. HSBC nu se află în ancheta departamentului american de Justiție în acest caz.

Partidul vede roșu

Compania Huawei și-a exprimat „dezamăgirea” în urma deciziei SUA de a o pune sub acuzare, negând că ar fi încălcat legislația americană.

La rândul său, guvernul chinez a reacționat cu furie la acuzațiile americanilor, acuzând Washingtonul că își folosește „puterea statală pentru a denigra și reprima companii chineze anume vizate în scopul de a le pune capăt activităților lor comerciale normale și legale”. „Cerem Statelor Unite să pună capăt represiunii lor iraționale împotriva companiilor chineze, inclusiv Huawei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

El a adăugat că SUA trebuie „să retragă imediat mandatul de arestare emis pe numele lui Meng Wanzhou și să se abțină să prezinte o cerere de extrădare oficială pentru a evita să se angajeze pe un drum greșit”. Luni, americanii și-au reiterat intenția de a grăbi procedurile de extrădare a lui Meng. Ea urmează că compară în fața unui tribunal canadian în 6 februarie.

 

Ne puteți urmări și pe Google News