Potrivit lui Dmitri Medvedev, cele două proiecte ale Novatek – Yamal LNG și Arctic LNG-2 – vor genera mai mult de 30 de miliarde de dolari pe an în venituri în valută.

Cele două proiecte vor reprezenta doar ele singure 40 de milioane de mărfuri expediate pe ruta maritimă a Nordului. Totuși, aceasta este doar jumătate din ceea ce solicită președintele Vladimir Putin.

Altele vor proveni din zăcămintele noi de petrol și cărbune. Zăcământul de cărbune Taibass, lângă Dikson, în Peninsula Taimir, este de așteptat să producă 12 milioane de tone până în 2024, iar zăcământul Paiakha din Delta Eniseiului este de așteptat să producă până la 6 milioane de tone, a declarat ministrul Energiei, Alexandr Novak.

Novak a subliniat, de asemenea, importanța câmpului petrolier al gigantului Rosneft de la Pobeda, în Marea Kara, zăcământ major descoperit în cooperare cu ExxonMobil în 2014.

Potrivit ministrului Energiei, Pobeda deține aproximativ 130 de milioane de tone de petrol și 500 de miliarde de metri cubi de gaz natural.

Totul trebuie să fie centrat în jurul căii de transport maritim a rutei Nordului. Va fi inclus și proiectul feroviar care va lega puternice instalații de prelucrare a metalelor și a mineralelor din Siberia de Vest de porturile nordice.

Prima parte a proiectului include 500 km de noi căi ferate, inclusiv un pod peste fluviul Ob. A doua parte a proiectului include o nouă linie feroviară către Sabetta.

PAGINA ANTERIOARA

Te-ar putea interesa și: