Robert Schwartz a murit. Președintele Comunității Evreilor Cluj a avut o poveste de viață impresionantă

Robert Schwartz a murit. Președintele Comunității Evreilor Cluj a avut o poveste de viață impresionantă

Președintele Comunității Evreiești din Cluj, Robert Schwartz, s-a stins din viață. El a supraviețuit Holocaustului ascuns în pivnița casei.

Președintele Comunității Evreiești, Robert Schwartz, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani. Doctor în chimie și apreciat cercetător în domeniul farmaciei, acesta a fost ales la conducerea Comunității Evreilor din Cluj în anul 2010 și a rămas în fruntea acesteia până în momentul decesului, răstimp în care au fost îndeplinite obiective importante precum ridicarea Monumentului Memorial al Martirilor Holocaustului, renovarea Templului Memorial al Deportaților Evrei și inaugurarea noului Centru Cultural Evreiesc din Cluj.

El a supraviețuit și Holocaustului.

„Suntem alături de Anikó Schwartz, soția îndurerată a defunctului nostru președinte”, arată membrii comunității în mesajul de condoleanțe adresat familiei, potrivit G4media.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înmormântarea va avea loc joi, 23 martie ora 11, la Cimitirul Evreiesc de pe strada Șoimului nr. 11.

O româncă care a scăpat de Holocaust a murit

Și cea mai vârstnică femeie din Sighetul Marmației, supraviețuitoarea de la Auschwitz, dar și una dintre cele mai în vârstă persoane din România a murit.

„A încetat din viață doamna Klara Marcus, cel mai vârstnic locuitor al Sighetului la vârsta de 106 ani. Născută la 31 decembrie 1913 la Carei, a cunoscut ororile celui de al doilea război mondial si mai ales al lagărelor naziste. Se căsătorește in Sighet cu dr.Andrei Markus. A decedat in data de 24 martie 2020 la frumoasa vârsta de 106 ani. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească.”, a scris pe pagina sa de Facebook primarul Horia Scubli.

„Dumnezeu m-a vegheat în acea zi. Am fost aleasă spre finalul zilei împreună cu un grup de alte femei şi am fost pregătite pentru a fi trimise la camera de gazare”, a povestit, atunci, fosta deținută. „Însă atunci când gardienii ne-au băgat în cameră şi au dat drumul robinetului de gaz, au văzut că nu mai era gaz. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă pentru că deja omorâseră atât de mulţi deţinuţi şi nu mai era gaz şi pentru noi”, a mai spus ea.