Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, în contextul războiului din Ucraina. Klaus Iohannis a semnalat probleme importante la Consiliul European

Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, în contextul războiului din Ucraina. Klaus Iohannis a semnalat probleme importante la Consiliul European Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis a participat luni și marți la o reuniunea extraordinară a Consiliului European. Evenimentul a avut loc la Bruxelles, unde liderii europeni s-au întâlnit pentru a discuta cele mai importante probleme ale momentului. Unul dintre subiecte a fost legat de riscurile în creștere din regiunea Mării Negre.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European a fost organizată pe parcursul a două zile, iar subiectul cel mai important a fost legat de situația de securitate din Ucraina. S-a vorbit despre acordarea de sprijin politic, umanitar și financiar din partea Uniunii Europene, însă și despre impactul pe care războiul îl are asupra alimentației globale. Un alt subiect abordat la reuniunea la care a participat și președintele Klaus Iohannis este cu privire la securitatea și apărarea domeniului energiei.

"Preşedintele României a exprimat preocuparea faţă de evoluţiile din teren, atât în ceea ce priveşte securitatea, cât şi situaţia umanitară din estul şi sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistenţă, dar şi pe oferirea unui răspuns adecvat la implicaţiile complexe ale conflictului militar, inclusiv cu privire la repercusiunile asupra securităţii energetice şi alimentare", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis l

Sursa foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a susținut că Uniunea Europeană trebuie să susțină în continuare procesul de reconstrucţie a Ucrainei, în coordonare cu parteneri internaționali. Oficialul român susține că acest proces va fi unul pe termen mediu și lung.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, președintele României a prezentat măsurile pe care țara noastră le-a adoptat pentru sprijinirea Ucrainei, punând accent pe ajutorul umanitar. De asemenea, am facilitat exporturile de cereale prin porturile de la Dunăre și portul din Constanța.

Klaus Iohannis a subliniat și importanța de a răspunde pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, printr-un mesaj politic "puternic" de susținere.

"La sugestia României, cu susţinerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică şi de presiunea fluxurilor de refugiaţi", menţionează Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis vorbește despre prețul la energie și gaze

Securitatea alimentelor a fost printre cele mai importante subiecte aflate pe agenda reuniunii de la Bruxelles. Președintele României a vorbit despre impactul direct pe care îl are conflictul din Ucraina în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare. De asemenea, el a evidențiat necesitatea unor soluții cât mai urgente, mai ales că efectul este resimțit la nivel global, nu doar în Europa.

Klaus Iohannis a vorbit și despre domeniul securității și apărării, punând accent pe importanța intensificării eforturilor pentru a depăși decalajele de investiții în materie de apărare. Șeful statului susține că tot ceea ce ține se securitate trebuie făcut în deplină complementaritate și coordonare cu NATO.

Președintele României a adus în discuție și dependența energetică față de Rusia, precizând că este necesar găsirea de soluții pentru a deveni independenți.

Pe agenda reuniunii de la Bruxelles s-a aflat și Planul RePowerEU. Klaus Iohannis consideră că acesta trebuie pus cât mai repede în practică, cu sprijin financiar adecvat în funcție de nevoile fiecărui stat membru. În ceea ce privește formarea prețului la energie electrică, șeful statului a indicat necesitatea de a găsi soluții potrivite, la nivelul UE, pentru decuplarea de prețurile gazului.

"Preşedintele României a salutat faptul că Planul RePowerEU recunoaşte circumstanţele regionale şi naţionale care determină utilizarea unui set specific de surse energetice şi tehnologii, cum ar fi energia nucleară şi gazele naturale din producţie internă. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că, pentru o tranziţie verde eficientă, investiţiile publice şi private în domeniul energiei regenerabile sunt esenţiale şi trebuie stimulate, o tranziţie verde bine gestionată fiind un motor de creştere şi competitivitate", completează Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a reinterat rolul crescut al interconectărilor pentru asigurarea diversificării și securității aprovizionării nu numai pentru gaz, dar și pentru electricitate și hidrogen, ca parte a pieței interne de energie a UE, solicitând implicarea activă a Comisiei Europene și coordonarea strânsă a eforturilor statelor membre în implementarea acestora.