Chinezii vor încerca să scape de Trump cu ocazia alegerilor prezidențiale din SUA programate pentru luna noiembrie. Cel puțin asta reiese din articolul publicat de ziarul de partid Global Times. Publicația americană Newsweek a analizat în detaliu amenințările!
“Un ziar chinez susținut de stat a cerut sancționarea congresmenilor americani și a unor organizații care au intentat procese Beijingului. În procesele respective, Partidul Comunist Chinez (PCC) este acuzat pentru pandemia de coronavirus care a provocat sute de mii de decese și a dus la prăbușirea economiei mondiale.
Într-un articol din ziarul Global Times se afirmă că Beijingul este „extrem de nemulțumit“ de ceea ce în opinia ziarului ar fi “abuzul de litigii” din cauza unor congresmeni americani care caută ca statul chinez să le plătească daune în urma pandemiei de COVID-19. În Statele Unite, Chinei i s-au intentat până acum șase procese.
Global Times este o publicație care aparține ziarului Peoples’ Daily (Cotidianul Poporului), oficiosul Partidului Comunist Chinez.
Această publicație este deseori folosită pentru a exprima niște opinii naționaliste și combative din partea PCC și a fost portdrapelul publicitar al strategiei Beijigului în privința coronavirusului – apărând țara în fața criticilor de pe plan internațional, criticând demersurile Administrației președintelui Donald Trump sau difuzând știri false despre criză.
Articolul pretinde că surse “la curent cu problema“ au informat ziarul că Beijingul “se gândește“ să acționeze împotriva congresmenilor americani.
Ziarul nu oferă vreo probă clară sau vreo confirmare oficială a unor asemenea planuri. Newsweek a contactat ambasada chineză din Washington, cerându-i să comenteze afirmațiile din Global Times.
Global Times a numit câțiva politicieni despre care spune că ar face obiectul acestei riposte. Eric Schmitt, procurorul general din Missouri, a fost primul politician care i-a intentat Chinei un proces în care i-a cerut să plătească daune cetățenilor din acest stat.
El a fost urmat de procurorul general din Mississippi, Lynn Fitch, care a intentat un proces similar.
Dar indignarea ziarului Global Times nu i-a vizat numai pe politicienii din diverse state.
Ziarul a numit mai mulți senatori ai GOP (Grand Old Party – numele popular al Partidului Republican, n. red.) și alți oficiali din Congres care au sprijinit niște legi menite să tragă Beijingul la răspundere pentru ceea ce, în opinia unora, ar fi eșecul catastrofal al guvernului și chiar un demers intenționat de a induce în eroare comunitatea internațională în privința gravității și pericolului reprezentat de această pandemie.
Ziarul îi mai numește și pe Josh Hawley, un senator din Missouri care a prezentat o moțiune numită Dreptate pentru Victimele COVID-19, pe senatorul din Arkansas, Tom Cotton, și pe reprezentantul statului Texas, Dan Crenshaw, care au impus o lege prin care americanilor li se permite să trimită China în judecată pentru daune.
Pe lista ziarului Global Times cu persoanele angajate în acest “joc al condamnărilor“ legate de coronavirus se mai află Rick Scott, un senator din Florida, Marthe McSassy, o senatoare din Arizona, Lance Gordon, un reprezentant din Texas, Chris Smith, un reprezentant din New Jersey, și Jim Banks, un reprezentant din statul Indiana.
“China nu se va mulțumi să riposteze doar simbolic, ci va trece la contramăsuri care îi vor face să simtă durerea“, afirmă Global Times, citând niște analiști al căror nume nu îl precizează.
Ziarul citează totodată și niște surse anonime care prezic niște “consecințe grave“ pentru cei care se angajează în această “farsă politică“.
Orice ripostă chineză “va avea un impact și asupra apropiatelor alegeri din noiembrie“, mai prezice Global Times.
Mai exact, Global Times susține că s-ar putea ca Beijingul să-i urmărească pe congresmenii care au acționat împotriva Chinei. Global Times consideră că, impunând sancțiuni comerciale și de investiții pentru aceste state, PCC ar putea submina Partidul Republican, astfel încât demersul ar avea un impact asupra viitoarelor alegeri.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijan, a declarat că noua legislație care le conferă autorităților executive americane dreptul de a sancționa China din cauza coronavirusului “demonstrează o eludare a faptelor“.
El a mai adăugat că “pledoaria pentru deschiderea unor anchete bazate pe prezumția de vinovăție este menită să pună pe seama Chinei proasta gestionare a situației de către SUA”.
”Acest lucru este extrem de imoral. Ne declarăm cu fermitate împotriva acestui lucru“.
Beijingul a încercat cu disperare să pareze învinuirile care i s-au adus din cauza coronavirusului, un virus care a fost depistat pentru prima oară în orașul Wuhan, din centrul țării, în luna decembrie. China a fost acuzată că a încercat să ascundă inițial epidemia, inclusiv reducându-i la tăcere pe medicii din Wuhan care vorbeau despre ea.
Beijingul este totodată suspectat că ar fi ascuns numărul real al infecțiilor și al deceselor fără să avertizeze în timp util Organizația Mondială a Sănătății în privința riscurilor pe care le implica pandemia și minimalizând pericolul virusului în timp ce, pe de altă parte, stoca posibilele mijloace de combatere.
Atât președintele Donald Trump, cât și secretarul de stat Mike Pompeo au acuzat în mod clar China și chiar au dat de înțeles că PCC ar putea avea de suportat niște repercusiuni. Amândoi s-au declarat totodată convinși de teoria, încă nedovedită până acum, potrivit căreia COVID-19 și-ar avea originea într-un laborator de cercetări din Wuhan și nu în piața cu vânat din oraș. Până acum, cei mai mulți dintre experți, precum și aliați ai SUA au respins această teorie.
În materie de relații publice, China a inițiat o campanie la nivel mondial pentru a se dezvinovăți de asemenea acuzații, trimițând echipamente medicale și medici care să ajute țările cel mai grav afectate – așa-zisa "diplomație a măștii" – deși milioane de astfel de echipamente au fost respinse ca fiind defecte.
Beijingul a pledat în mod repetat pentru solidaritate la nivel mondial în lupta împotriva virusului, deși a fost acuzat că, în paralel, duce o campanie de dezinformare împotriva țărilor occidentale, lăudându-și totodată succesele în eradicarea maladiei la nivel național.
Oficialii chinezi au respins asemenea acuzații, susținând în schimb că Beijingul este adevărata victimă a propagandei de acest fel.
Dar China se opune totodată și apelurilor venite din partea liderilor occidentali care cer o anchetă internațională cu privire la originea și evoluția pandemiei. La începutul acestei luni, ambasadorul Chinei la OMS din Geneva a declarat că Beijingul nu va acorda prioritate unei asemenea anchete până când nu va fi repurtată “victoria finală “, dar chiar și atunci, numai dacă "atmosfera va fi cea cuvenită".