“Un ziar chinez susținut de stat a cerut sancționarea congresmenilor americani și a unor organizații care au intentat procese Beijingului. În procesele respective, Partidul Comunist Chinez (PCC) este acuzat pentru pandemia de coronavirus care a provocat sute de mii de decese și a dus la prăbușirea economiei mondiale.

Într-un articol din ziarul Global Times se afirmă că Beijingul este „extrem de nemulțumit“ de ceea ce în opinia ziarului ar fi “abuzul de litigii” din cauza unor congresmeni americani care caută ca statul chinez să le plătească daune în urma pandemiei de COVID-19. În Statele Unite, Chinei i s-au intentat până acum șase procese.

Global Times este o publicație care aparține ziarului Peoples’ Daily (Cotidianul Poporului), oficiosul Partidului Comunist Chinez.

Această publicație este deseori folosită pentru a exprima niște opinii naționaliste și combative din partea PCC și a fost portdrapelul publicitar al strategiei Beijigului în privința coronavirusului – apărând țara în fața criticilor de pe plan internațional, criticând demersurile Administrației președintelui Donald Trump sau difuzând știri false despre criză.

Articolul pretinde că surse “la curent cu problema“ au informat ziarul că Beijingul “se gândește“ să acționeze   împotriva congresmenilor americani.

Ziarul nu oferă vreo probă clară sau vreo confirmare oficială a unor asemenea planuri. Newsweek a contactat ambasada chineză din Washington, cerându-i să comenteze afirmațiile din Global Times.

Global Times a numit câțiva politicieni despre care spune că ar face obiectul acestei riposte. Eric Schmitt, procurorul general din Missouri, a fost primul politician care i-a intentat Chinei un proces în care i-a cerut să plătească daune cetățenilor din acest stat.

El a fost urmat de procurorul general din Mississippi, Lynn Fitch, care a intentat un proces similar.

Dar indignarea ziarului Global Times nu i-a vizat numai pe politicienii din diverse state.

Ziarul a numit mai mulți senatori ai GOP (Grand Old Party – numele popular al Partidului Republican, n. red.) și alți oficiali din Congres care au sprijinit niște legi menite să tragă Beijingul la răspundere pentru ceea ce, în opinia unora, ar fi eșecul catastrofal al guvernului și chiar un demers intenționat de a induce în eroare comunitatea internațională în privința gravității și pericolului reprezentat de această pandemie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE