Rinocerul alb, o subspecie aproape dispărută. Încercări disperate de salvare

Rinocerul alb, o subspecie aproape dispărută. Încercări disperate de salvare

Ultimul mascul de rinocer alb nordic, pe nume Sudan, a murit în anul 2018, la vârsta de 45 de ani, în Kenya. În prezent mai trăiesc doar două femele din această specie, iar asta înseamnă că în curând aceste animale vor dispărea definitiv. În 1960, existau peste 2000 de rinoceri albi,  iar în 1984, mai erau în viață doar 15.

Rinocerul alb Sudan a fost eutanasiat după ce afecţiunile asociate vârstei sale s-au înrăutăţit. Acesta se afla în adăpostul Ol Pejeta din Kenya.

Pentru a preveni dispariţia rinocerului alb, specialiştii se vor baza pe dezvoltarea tehnicii de fertilizare in vitro. Încercările de salvare a speciei cu ajutorul celor două femele au eşuat până în prezent. În urmă cu un an pe aplicaţia de matrimoniale Tinder a fost creat un profil pentru masculul rinocer pentru strângerea de fonduri necesare dezvoltării tehnicii de ferilizare artificială.

Rinocerul alb nordic a dispărut în primul rând din cauza braconajului, mai ales în anii 1970 - 1980, practicat în habitatul său din Africa Centrală, Republica Democrată Congo etc. În anumite zone din Asia, mai ales China şi Vietnam, cornului de rinocer i se atribuie anumite proprietăţi medicinale.

Ultimul grup sălbatic aparţinând acestei subspecii număra 20 - 30 de exemplare şi a trăit în Republica Democrată Congo, dar a dispărut din cauza conflictelor armate, până la începutul anilor 2000.În 2008, rinocerul alb nordic sălbatic a fost considerat subspecie dispărută.

O rază de speranţă vine, însă, de la geneticieni, care încearcă reproducerea animalelor în laborator, prin fertilizarea în vitro.

Experţii au început deja procedurile de fertilizare ale celor două femele rinocer, care s-au născut la o grădină zoologică din Cehia, dar acum trăiesc într-o rezervaţie naturală din Kenya. Procedura a fost desfăşurată de specialişti de la un institut din Germania, şi reprezentanţii grădinii zoologice din Cehia.

Ovulele recoltate au fost transferate la un laborator din Italia, unde vor fi înseminate cu sperma recoltată anterior de la ultimul rinocer alb nordic. După aceea, ovulele vor fi transferate la o femelă de rinocer alb, pentru că cele două exemplare de rinocer alb nordic nu pot duce la capăt o sarcină.

Experimentul este atât de important, încât cele două femele de rinocer alb nordic rămase în viaţă sunt păzite în permanenţă de militari kenyeni înarmaţi.

Obiectivul oamenilor de ştiinţă este de a creea o turmă de cel puţin 15 exemplare de rinocer alb nordic, care poate reveni în habitatul natural din Africa.

Ne puteți urmări și pe Google News