Pe 22 februarie, în timp ce sute de persoane au ieșit pe străzile din Mariupol, Ucraina, pentru a protesta împotriva apropierii Rusiei, cea mai bogată persoană din țară, Rinat Akhmetov, și-a reafirmat loialitatea față de națiunea sa și față de guvernul acesteia. Vorbind din orașul portuar de aproape o jumătate de milion de locuitori, unde își are sediul conglomeratul său minier Metainvest, Rinat Akhmetov a anunțat că va continua să investească în afacerile sale și în țară „indiferent de scenariile îngrozitoare cu care ne confruntăm”.
Fiu al unui miner de cărbune care a crescut în Donețk, dar care nu s-a mai întors de la invazia Rusiei din 2014, Rinat Akhmetov știa cât de rău pot evolua lucrurile. Mai multe dintre bunurile sale - inclusiv proprietăți imobiliare, zeci de benzinării și stadionul de acasă al echipei Shakhtar Donețk, una dintre cele mai de succes echipe de fotbal din Ucraina - au devenit practic lipsite de valoare peste noapte, după ce teritoriile au fost confiscate.
Cel mai bogat om din Ucraina nu-și părăsește țara
De data aceasta, Rinat Akhmetov se pregătea pentru ce era mai rău. „Am dat deja instrucțiuni fundației mele să ajute cu evacuarea, medicamente și tot ce este necesar, dacă va fi nevoie. Vom face totul pentru a preveni un dezastru umanitar”, a declarat el cu două zile înainte de invazia Rusiei.
De atunci, temerile sale s-au adeverit, deoarece atacurile nemiloase ale Rusiei ar fi fost soldate cu 1.200 de morți doar în Mariupol. Miercuri, o maternitate de acolo a fost distrusă de un atac aerian rusesc. „Nu mă pot împăca cu faptul că Mariupol se află într-o blocadă completă în 2022, că oamenii sunt forțați să se ascundă în atelierele fabricilor noastre de producție”, a declarat Akhmetov. „Este imposibil să auzi sau să vorbești despre asta fără să ai lacrimi în ochi - oamenii topesc zăpadă și beau apă topită pentru a rămâne în viață, o fetiță de 6 ani a murit de deshidratare sub dărâmături în centrul Europei”.
Miliardarul, a cărui avere a scăzut de la aproape 14 miliarde de dolari la mai puțin de 6 miliarde de dolari în doar două săptămâni și este posibil să fie mult mai mică, a oferit un interviu publicației Forbes dintr-o locație nedeclarată din vestul Ucrainei.
Ce trebuie să facă Occidentul pentru a-l opri pe Putin?
Întrebat ce măsuri și în ce fel ar trebui să acționeze liderii europeni și americani pentru a-l opri pe Vladimir Putin de la continuarea războiului declanșat pe 24 februarie, Rinat Akhmetov a răspuns: „Vedem acțiunea unită a lumii occidentale la o scară fără precedent. Sunt profund recunoscător partenerilor noștri internaționali pentru acest lucru. Ce mai pot și ce trebuie să facă ei? Cred în tot ceea ce cer Ucraina, poporul ucrainean și președintele ucrainean”.
În opinia miliardarului, o victorie pentru Ucraina ar reprezenta „o încetare totală a focului, retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina și restabilirea completă a granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional - asta include Crimeea și Donbas”.
Întrebat care este motivul pentru care forțele rusești țintesc civili, bombardează zone rezidențiale întregi și distrug orașe, Rinat Akhmetov a precizat că „ceea ce se desfășoară în Ucraina este o crimă de război și o crimă împotriva umanității, împotriva Ucrainei și a ucrainenilor”. „Acest lucru nu poate fi nici explicat, nici justificat”, a adăugat afaceristul.
Rinat Akhmetov are un singur scop - să-i ajute pe ucraineni „să reziste”
Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, Vladimir Putin țintește țările democratice, care se bucură de libertate și independență, este de părere omul de afaceri ucrainean. „Așadar, toate țările lumii libere sunt ținte potențiale. Dacă Ucraina, împreună cu voi, nu reușește să-l oprească, nimeni nu știe cine urmează”, a spus el.
Chiar dacă a înregistrat pierderi financiare uriașe pe perioada celor două săptămâni de război, Rinat Akhmetov nu a dorit să vorbească despre amploarea acestora, ci a precizat că „scopul nostru suprem, acum, este de a-i ajuta pe ucraineni să supraviețuiască și să reziste”.
Întrebat dacă angajații săi sunt, în continuare, plătiți, afaceristul a confirmat că da. „Astăzi, toate întreprinderile noastre își concentrează toate eforturile pentru a ajuta oamenii. Nu pot să mă împac cu gândul că Mariupol se află într-o blocadă completă în 2022, că oamenii sunt forțați să se ascundă în atelierele fabricilor noastre de producție. Este imposibil să auzi sau să vorbești despre asta fără să ai lacrimi în ochi - oamenii topesc zăpada și beau apă topită pentru a rămâne în viață, o fetiță de 6 ani a murit de deshidratare sub dărâmături în centrul Europei”.
„SCM este o companie internațională. Fiecare dintre angajații noștri își folosește acum toate conexiunile și oportunitățile pentru a transmite partenerilor noștri internaționali informația adevărată că ucrainenii pașnici mor și suferă, că tragedia se întâmplă în țara noastră. (...)
Fundația mea îi ajută pe ucraineni să supraviețuiască prin furnizarea de apă, alimente, medicamente și orice ajutor pe care îl putem oferi aici și acum. Întreprinderile SCM ajută armata și forțele de apărare teritorială să ne apere suveranitatea, libertatea și independența și să câștige războiul”, a mai spus miliardarul ucrainean, Rinat Akhmetov.