Clanul președintelui Ianukovici, stăpân peste Ucraina. ”Familia„ a înhățat posturile-cheie ale puterii

Clanul președintelui Ianukovici, stăpân peste Ucraina. ”Familia„ a înhățat posturile-cheie ale puterii

Apărut pe vremea fostului președinte ucrainean Leonid Kucima, după prăbușirea Uniunii Sovietice, sistemul oligarhic ce domină viața politico-economică din Ucraina continuă să funcționeze perfect la Kiev. Scandalul Iulia Timoșenko readuce în prim-plan încrengăturile existente între lumea politică și oligarhii ucraineni, un rol major avându-l în ultima perioadă ”clanul„ președintelui Ianukovici.

Mărirea și decăderea fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko, aflată în prezent după gratii pentru că a negociat cu Rusia un contract în domeniul gazelor care a defavorizat Ucraina, nu pot fi disociate de aceste conexiuni între politic și lumea afacerilor. După eșecul înregistrat de Timoșenko la alegerile prezidențiale din 2010, o bună parte a oligarhilor care până atunci o susținuseră au abandonat-o, scrie ziarul ”Le Figaro”. Cei mai bogați oameni din Ucraina s-au îndreptat spre Partidul Regiunilor, condus de președintele Ianukovici. Presiunile justiției sau corupția au făcut restul. La un an după alegeri, 77 de deputați ai opoziției au devenit ”independenți”. Unii dintre ei, pentru a scăpa de urmărirea în justiție, alții au fost pur și simplu ”cumpărați”. În urmă cu doar două luni, un parlamentar din partidul lui Timoșenko a făcut publică o conversație, pe care o înregistrase, și în care i se propunea suma de 500.000 de dolari pentru a pleca din partid.

Societate anonimă

Partidul Regiunilor, aflat la putere, este un fel de societate anonimă, al cărei acționar principal a fost multă vreme oligarhul Rinat Akhmetov, originar din Donetsk, la fel ca Ianukovici. De câțiva ani, componența formațiunii s-a diversificat prin cooptarea de noi oameni de afaceri precum magnatul Dmitri Firtaci, principalul acționar al societății gaziere RosUkrEnergo. Din rațiuni ce țin domeniul afacerilor, Firtaci, Akhmetov și alți câțiva oligarhi, au avut în trecut dispute aprinse cu Timoșenko.

Ne puteți urmări și pe Google News

De curând însă, un nou clan a început să își facă simțită prezența: cel al președintelui. Clanul celui mai important om al țării este supranumit și ”familia”. Fiul cel mare al lui Victor Ianukovici, Alexander, a intrat deja în clubul celor cinci oameni cei mai bogați din țară. ”Familia„ a înhățat deja posturile-cheie ale puterii, în special structurile de forță - adică ministerul de Interne, serviciile secrete și ministerul Apărării. Guvernatorul Băncii Naționale, Serghei Arbuzov, trece și el drept un apropiat al lui Alexander Ianukovici. În plus, ”familia” controlează administrația fiscală și, desigur, justiția.