Evenimentul Zilei > Actualitate > Ridichea neagră, un energizant de neîntrecut
Ridichea neagră, un energizant de neîntrecut

Ridichea neagră, un energizant de neîntrecut

Pentru calitățile sale medicinale, ridichea neagră era folosită în antichitate de egipteni, romani și arabi.

Ridichea neagră este un fluidizam al secrețiilor bronșice, datorită conținutului său bogat în substanțe active sulfurate. Trebuie consumată de cei care suferă de bronșită cronică și de astm.
Depurativă, energizantă, ridichea neagră este de neîntrecut în a elibera ficatul și rinichii de toxinele care le inundă, în a activa intestinul, stomacul și vezica biliară.
Consumată crudă, este un adjuvant foarte bun pentru persoanele care sunt predispuse la alergii și eczeme.
Substanța sulfurată pe care o conține îi conferă proprietatea de a stimula pofta de mâncare, fapt pentru care este recomandată tuturor celor cu apetit scăzut.
Moduri de preparare
Ridichea neagră este eficientă în tulburările hepatice, tulburările vezicii biliare și în tusea persistentă:
– se spală bine câteva ridichi negre, se taie rondele subțiri, fără a le decoji. Se acoperă fundul unui vas cu felii subțiri și se presară pe ele un strat de zahăr nerafinat. Se pun astfel mai multe straturi alternative de ridichi și zahar. Se lasă la macerat până la formarea unui sirop gros. Se scurge siropul și se păstrează într-un flacon închis ermetic, la rece. Se beau trei linguri dimineața, pe stomacul gol și două linguri înainte de masa de seară. Se face această cură timp de două, până la patru saptamâni.
Această rețetă este folosită și pentru fortificarea persoanelor anemice și a copiilor.
Pentru combaterea artrozei:
– se rade fin o ridiche neagră mare, spălată, necurațată de coajă. Se lasă la macerat acest piure într-un litru de vin alb sec, timp de două săptămâni. Se agită sticla în fiecare zi. Se strecoară. Se bea un pahar din acest preparat dimineața, pe stomacul gol. Se face cură timp de trei săptămâni și se poate relua în fiecare anotimp.
Nu putem trece cu vederea peste acțiunea antiscorbutică și antirahitică a ridichiei negre. Aceste proprietăți excepționale se datorează conținutului său bogat în vitamina C și în iod.
Toate calitățile se regăsesc în sucul său. O doză zilnică de 100 până la 400 g de suc proaspăt extras calmează colicile biliare.
La anumite persoane, sucul ca și pulpa, pot provoca tulburări digestive. În acest caz, trebuie mai întâi reduse dozele și apoi mărite progresiv. Dar, dacă tulburările reapar, trebuie oprită cură. Cantitatea optimă care poate fi consumată este estimată la 50 – 100 grame.
Sursa: retete-online.com

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News