Rezultate titularizare 2011: 70% dintre dascăli au picat
- Cristina Olivia Moldovan
- 19 iulie 2011, 18:13
Candidaţii care aspiră la un post de titular în învăţământ au obţinut la examen rezultate asemănătoare cu cele ale elevilor care au dat Bac-ul. Dascălii cu note mici vor îngroşa numărul suplinitorilor.
Ca în fiecare an, examenul de titularizare ridică întrebări privind pregătirea specialiştilor de la catedră şi a absolvenţilor de facultate dornici să intre în învăţământ. În acest an, 70% dintre cei care au susţinut examenul de titularizare nu au reuşit să ia nota minimă necesară.
Astfel, doar 30% dintre candidaţi au luat peste nota 7, în timp ce 38% dintre ei au avut lucrări notate între 5 şi 7, iar 32% sub 5. Rezultatele nu au fost neapărat surprinzătoare, dat fiind faptul că nici anul trecut situaţia nu a fost cu mult mai bună. În 2010, au luat peste nota 7 doar 39% dintre candidaţi.
Mai îngrijorătoare decât notele puţine peste 7 sunt cele 52 de note de 1 luate la titularizare, jumătate dintre ele fiind obţinute de candidaţii pentru o catedră de educaţie fizică şi sport. La polul opus, sunt 26 de note de 10, cu 20 mai puţine decât anul trecut.
Aşa Bac, aşa titularizare
Lamentările din acest an vizavi de performanţa profesorilor sunt privite de multă lume în raport cu rezultatele obţinute de absolvenţii de liceu la examenul de Bacalaureat.
"Cerem copiilor să ştie de toate, iar profesorii lor nu reuşesc să ia o notă bună la titularizare. În aceste condiţii, de ce să le ceri copiilor mai mult decât ştiu profesorii lor?", este întrebarea retorică a preşedintelui Asociaţiei Părinţilor Elevilor, Mihaela Gună.
Motivele rezultatelor slabe obţinute la titularizare nu sunt greu de bănuit: pregătirea precară, dezinteresul faţă de o meserie prost plătită şi solicitantă, dezamăgirea celor din sistem faţă de diminuările salariale şi faptul că, pentru mulţi, învăţământul este doar o soluţie de avarie, până îşi găsesc o meserie mai bună.
"Subfinanţarea sistemului de învăţământ, salariile din care nu se poate trăi şi lipsa modernizării unităţilor de învăţământ sunt principalele motive care transformă acest sistem într-o <paria> pentru oamenii valoroşi", crede Simion Hăncescu, preşedinte Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
El este de părere că, înainte de orice, banul face ca spre acest domeniu să nu se mai îndrepte oameni bine pregătiţi. "Grila de salarizare, care porneşte de la 660 de lei, echivalentul unui salariu pe care îl primeşte muncitorul necalificat, este principalul motiv care ţine departe de sistemul de învăţământ candidaţii competitivi".
Elevii nu rămân fără dascăli
Secretarul de Stat Oana Badea a declarat ieri că obiectivul major al concursului de titularizare a fost atins, adică "selectarea resursei umane de calitate pentru acoperirea posturilor libere din sistem, fie că vorbim de ocupare prin titularizare, fie de ocupare prin suplinire". Oana Badea spune că părinţii trebuie să stea liniştiţi, pentru că, din toamnă, copiii lor vor avea profesori pentru fiecare materie. "Nu există niciun risc să rămână posturi neocupate".
Numărul mic de posturi scoase la concurs în acest an este explicat de secretarul de stat prin reducerea numărului elevilor. Ea a precizat că în ultimii zece ani numărul de elevi s-a diminuat cu 600.000, "ca atare, resursa umană din sistem a fost reaşezată".
"Cerem copiilor să ştie de toate, iar profesorii nu reuşesc să ia o notă bună la titularizare. De ce să le ceri copiilor mai mult decât ştiu profesorii?" MIHAELA GUNĂ, Asociaţia Părinţilor Elevilor
1 este nota pe care au luat-o la examenul de titularizare 52 de candidaţi. Alţii 26 au obţinut nota maximă, cu 20 mai puţini decât anul trecut CITIȚI ȘI:
- Titularizare 2011: S-au publicat rezultatele. Vezi AICI ce notă ai luat
- Titularizare 2011. Aşa elevi, aşa profesori: şi dascălii au copiat
- Titularizare 2011. EVZ vă prezintă subiectele şi baremele
- Profesorii au susţinut examenul de titularizare în săli supravegheate video