Rezultate-şoc! Acum se explică de ce persoanele supraponderale fac o formă severă de Covid şi mor

Sursa: Pixabay

Noua descoperire poate ajuta lumea științei pentru a afla de ce persoanele supraponderale sunt expuse la un risc mai mare de îmbolnăvire gravă și deces din cauza Covid-19

De la începutul pandemiei, coronavirusul părea să vizeze persoanele care aveau kilogramele în plus. Pacienții care erau supraponderali sau obezi au avut mai multe șanse de a dezvolta Covid-19 sever și mai probabil de a muri, afirmă cercetătorii chinezi.

Dacă rezultatele se vor confirma la nivel internațional, ele pot face lumină nu doar asupra motivului pentru care pacienții cu kilograme în exces sunt vulnerabili la virus, ci și asupra motivului pentru care anumiți adulți mai tineri, fără alte riscuri, se îmbolnăvesc atât de mult.

Noul coronavirus infectează celulele adipoase și celulele sistemului imunitar din grăsimea corporală

Cercetătorii au descoperit că noul coronavirus infectează atât celulele adipoase, cât și anumite celule imunitare din grăsimea corporală, determinând un răspuns defensiv dăunător în organism.

„Doamne, într-adevăr, virusul poate infecta celulele adipoase în mod direct”, a spus dr. Philipp Scherer, un om de știință care studiază celulele adipoase la Centrul Medical UT Southwestern din Dallas. „Orice se întâmplă în grăsime, nu rămâne în grăsime”, a adăugat el. „Afectează și țesuturile învecinate.”

„Poate că acesta este călcâiul lui Ahile pe care virusul îl folosește pentru a evita răspunsurile noastre imunitare de protecție – ascunzându-se în acest loc”, a spus dr. Vishwa Deep Dixit, profesor de medicină comparată și imunologie la Yale School of Medicine.

Rata de obezitate este din ce în ce mai mare peste tot în lume. Dar pe primul loc se află SUA

Descoperirea este deosebit de relevantă pentru Statele Unite, care are una dintre cele mai mari rate de obezitate din lume. Majoritatea adulților sunt supraponderali, iar 42% dintre ei suferă de obezitate. Spre exemplu, un om care cântărește 250 de kilograme, transportă o cantitate substanțială de grăsime în care virusul poate sta, reproduce și declanșa un răspuns distructiv al sistemului imunitar, susține dr. David Kass, profesor de cardiologie la Johns Hopkins.

„Acest lucru ar putea contribui la Covid sever”, a spus  dr. Catherine Blish, profesor la Centrul Medical al Universității Stanford și unul dintre cei doi autori seniori ai raportului. „Observăm aceleași citokine inflamatorii pe care le văd în sângele pacienților cu adevărat bolnavi, care sunt produse ca răspuns la infecția acelor țesuturi”.

În acest caz vaccinurile și tratamentele Covid ar trebui să țină cont de greutatea pacienților

„Asta reprezintă un alt semnal de alarmă pentru medici și pentru sistemul de sănătate publică. Trebuie să analizăm în detaliu problemele persoanelor supraponderale și obeze, precum și tratamentele și vaccinurile pe care le oferim”, a declarat Barry Popkin, profesor de nutriție la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill.

„Dacă ești cu adevărat foarte obez, grăsimea este cel mai mare organ din corpul tău”, a spus dr. Kass. Coronavirusul „poate infecta acel țesut și poate locui acolo”, a spus el. „Fie că îl rănește, îl ucide sau în cel mai bun caz, este un loc pentru a se amplifica...nu contează. Devine un fel de rezervor”, mai spune David Kass, profesor de cardiologie la Johns Hopkins, citat de nytimes.com.