Reziliența, cheia conflictului cu Hamas. Analiza unui general IDF

Reziliența, cheia conflictului cu Hamas. Analiza unui general IDF sursă: arhivă

Atacul surpriză combinat efectuat de Hamas nu doar că a surprins Statul Israel, dar l-a prins în circumstanțe dificile, ale unei crize interne și socio-politice distructive și continue fără precedent. O analiză a soluțiilor este semnată de Brig. Gen. (ret.) Dr. Meir Elran cercetător și director al Institutului Național de Studii Strategice din Tel Aviv.

Generalul de Brigadă (r) Meir Elran face o analiză despre capacitatea poporului israelian de a-și reveni după șocul inițial. O redăm în totalitate: “Mulți au spus că cheia succesului nostru în a ieși din situația jenantă inițială a războiului și a merge spre victorie constă în asigurarea rezilienței societății israeliene. Cred că acest lucru este adevărat.

Ce este această reziliență? Este vorba despre capacitatea unei societăți de a face față unei provocări majore, de a o gestiona într-un mod inteligent cu o perturbare minimă a rutinei, de a se recupera rapid și de a reveni spre creștere. În cazul Israelului, a existat o serie de perturbații, de la pandemia COVID-19, prin criza politică care ne-a trecut prin cinci campanii electorale în aproximativ trei ani și criza socio-politică care a început în ianuarie 2023, până la războiul dificil actual care a fost aruncat asupra fronturilor noastre civile și militare.

Condițiile acceptate pentru realizarea rezilienței sunt solidaritatea socială, încrederea publicului în sine și în instituțiile statului (inclusiv IDF), conducerea adecvată (guvernarea) a organismelor guvernamentale și o speranță comună pentru un viitor mai bun. De data aceasta, se pare că aceste elemente esențiale au fost deteriorate și lipsesc grav.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reziliența se consolidează în timp

Reziliența nu este un fenomen înnăscut și garantat. Dezvoltarea și păstrarea acesteia trebuie cultivate tot timpul, iar eforturi economice, sociale și fizice trebuie investite permanent - mai ales în perioade de reziliență discutabilă, așa cum a fost în ultimii ani. Reziliența slabă este starea cu care se deschide acest război, și a fost zguduită și mai mult de eșecurile militare de la început.

Prin urmare, aceasta este acum prima și cea mai importantă sarcină națională: să restabilim reziliența națională a Israelului. Aceasta este condiția pentru succes. Sarcina dificilă este acum plasată în principal la ușa Primului Ministru. Un guvern de unitate națională care se va concentra pe efortul de război poate servi drept o platformă importantă pentru această problemă. Mass-media și publicul în general joacă, de asemenea, un rol vital în întărirea rezilienței”.