Rezidenţiat pe post fără concurenţă

Rezidenţiat pe post fără concurenţă

Pentru că posturile puse la bătaie sunt în oraşe mici, tinerii absolvenţi de Medicină nu s-au înghesuit să se înscrie la acest examen.

Aproape 1.000 de absolvenţi ai Facultăţilor de Medicină şi Farmacie din Bucureşti şi din ţară vor susţine, în premieră, rezidenţiatul pe post, duminica viitoare. Pentru acesta, Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a scos la concurs 650 de posturi, majoritatea în oraşe mici, de provincie. La Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş este disponibil un post pe anestezie şi terapie intensivă, în oraşul Ineu, un post pe radiologie şi imagistică medicală, în Spitalul Municipal Oneşti, un post de oftalmolog.

Obligaţi să lucreze între 3 şi 7 ani pentru acelaşi spital

Majoritatea posturilor scoase la concurs sunt în zonele cu deficit de medici, în regiuni defavorizate. „S-au înscris numai 950 de candidaţi“, precizează medicul Florian Popa, rectorul Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti. Interesaţi de acest examen sunt în special cei născuţi în zonele cu deficit de medici ori cei care lucrează deja într-un spital de provincie şi vor să obţină şi post, şi o a doua specializare.

„Pe mine nu mă tentează un astfel de rezidenţiat, pentru că mi-ar fi greu să mă adaptez la condiţiile din spitalele respective“, spune Bogdan T., un tânăr din Bucureşti, absolvent al UMF „Carol Davila“. Cei care vor fi declaraţi admişi, în urma examenului de rezidenţiat de duminică, se vor pregăti ca medici în centre universitare mari (ex.: Cluj, Timişoara, Iaşi, Mureş), însă vor fi obligaţi să profeseze între 3 şi 7 ani, în funcţie de specialitate, în oraşul în care şi-au câştigat postul. Posturile scoase la concurs de MSP sunt afişate pe site-ul www.perfmed.ro.

Absolvenţii care nu optează pentru rezidenţiatul pe post îşi vor încerca norocul la toamnă. „Bibliografia, tematica şi examenul vor fi similare celor de anul trecut“, mai spune rectorul Florian Popa.

MSP va da anul acesta o şansă şi medicilor de familie care nu au putut deveni specialişti, fiindcă nu au promovat examenul de rezidenţiat de anii trecuţi. „Pentru aceştia vom organiza rezidenţiatul cu timp parţial de pregătire“, a precizat medicul Florian Popa.

Ne puteți urmări și pe Google News