Administrația Națională a Rezervelor de Stat a anunțat deja o licitație publică în valoare de 4,5 milioane de euro pentru a cumpăra conserve alimentare.
Nu de alta, dar pare că autoritățile române încearcă să se protejeze în cazul unei eventuale crize generată de contextul politic de pe continent. Așadar se fac provizii în mai multe tranșe de conserve alimentare, licitația fiind deja deschisă.
Astfel, în primele 40 de tranșe, România cumpără cel mult 39.999 de mii de kilograme de conserve din carne de porc în suc propriu, pentru fiecare lot în parte. Apoi, pe listă urmează conservele din pateu de ficat, obligatoriu de porc. Vor fi achiziționate maxim 40.000 de kilograme fiecare lot în parte și vorbim de 39 de loturi diferite. Aceeași cantitate va intra în rezerva de stat, în nu mai puțin de 19 tranșe, dar conserve din carne cu legume. În teorie va exista și felul 2 pentru că statul cumpără și sute de mii de kilograme de conserve din carne cu legume, cantitate împărțită și ea pe mai multe loturi. Statul român păstrează în mai multe locuri și depozite, pentru situații considerate excepționale, alimente, grâne, rezerve de carburanți, medicamente și chiar haine.
De altfel, din această cantitate s-a folosit serios în momentul în care, în România, au început să intre zeci de mii de refugiați din Ucraina. Companiile private care se ocupă de administrarea depozitelor sunt obligate prin contract să verifice periodic termenul de valabilitate. Pe lângă vânzare – cumpărare, România are posibilitatea și a unui schimb de produse. Statul român a semnat un acord cu Polonia, înțelegere care presupune ca în condiții de criză, cele două țări să se susțină reciproc și să-și ofere întâietate la schimbul de produse din rezervele de stat. România a apelat la rezervele de stat odată cu ajutorul acordat refugiaților din Ucraina, dar și la începutul pandemiei de Coronavirus, când Administrația a trimis paturi, saltele, lenjerii de pat, alimente și medicamente către mai multe unități medicale.