Revoluție în zona HORECA: patronii fac federație, înființează școli duale și cer alinierea tips-ului la reglementările europene

Revoluție în zona HORECA: patronii fac federație, înființează școli duale și cer alinierea tips-ului la reglementările europene

Asociațiile din domeniul HORECA strâng rândurile și înfiineațează o federație de profil, miza fiind să poată cere alinierea legislației la nivel european. Una din problemele semnalate este legiferarea corectă a tips-ului, iar pe de altă parte formarea de personal calificat.

Industria HORECA este cea mai numeroasă industrie romțnească, cu peste 250.000 de angajați. În țară esxistă 10.000 de hoteluri și 30.000 de cafenele și restaurante. Sub 1% pot fi catalogate de 5 stele, arată Octavian Dura, reprezentantul Asociației HORA din București. Aflat la Timișoara la invitația singurei asociații în domeniu, HoReTim, acesta a adus în prim plan necesitatea constituirii unei federații a reprezentanților afacerilor din domeniul hoteier și de localuri, pentru a obține o legislație corectă în domeniu. Ca exemplu, în acest moment, acreditarea hotelurilor e făcută prin Ministerul Turismului, în baza unor prevederi vechi de zeci de ani. Pe de altă parte, una din marile probleme în domeniu este legiferarea tips-ului. ”Ideal ar fi ca acesta să fie reglementat ca și în alte țări europene, fără să i se aplice TVA, iar impozitul aplicat să fie de maxim 5%. În contextul actual, tu, ca patron de restaurant, nu poți obliga angajații să ascundă tips-ul în cazul unui control ANAF, e, în fond, o măsură umilitoare”, a spus Dura.

El a mai punctat faptul că ”dacă în București ca să deschizi o astfeld e afacere ai regmenetări diferite în fiecare din cele 6 sectoare, la Timișoara ai nevoie de cutotul alte acte”. El a precizat că în domeniu este nevoie de regmenetări unitare.

Corina Macri, preledintele Asociația HoReTim, care numără peste 20 de membri, spune că se impune schimbarea mentalității ospitalității, și asta nu numai în vestul țării. ”Timișoara se dezvoltă foarte mult, a crescut numărul de locații în paralel cu scăderea forței de muncă.

Noi căutăm interesul comun în promovarea Timișoarei, iar ca primă măsură ne-am îndreptat spre învățământul dual. În prezent la Timișoara au pornit primele două clase în domeniu, iar de la anul vor mai fi înființate trei. E o soluție pentru ca în viitor să formăm oameni fără de care acest domeniu nu poate exista. În ultimii doi ani, adresabilitatea în localuri și hoteluri a crescut, în orașul de pe Bega, cu 20%. Este o creștere organiză, nu putem estima cum se va prezenta situația în 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană a Culturii”, a declarat Macri.