Revoluție în depistarea precoce a cancerului. Este necesară doar o picătură de sânge

Revoluție în depistarea precoce a cancerului. Este necesară doar o picătură de sânge

Neurologul Alexandru Floareș s-a mutat din Cluj- Napoca într-un sat, Geaca, unde a pus la punct un sistem de cercetare care poate depista precoce nouă forme de cancer.

El este conectat la două supercomputere din din Statele Unite și folosește sistemul de diagnosticare Artificial Intelligence System for Multi-Cancer Detection Support (AI-MICADIS), scrie Transilvania Reporter. Pe scurt, pacientului i se prelevă doar o picătură de sânge, care este transmisă spre analiză moleculară unor laboratoare partenere. Acestea vor livra înapoi datele legate de concentrația unor molecule numite microRNA, care joacă un rol important în dezvoltarea cancerului. După aceea, datele pacientului vor fi introduse în sistemul AI-MICADIS, care le va confrunta, folosind un algoritm de învățare profundă – o ramură a inteligenței artificiale -, cu o bază de date ce conține analizele similare a mii de alte persoane.

Cercetătorul susține că folosind acest algoritm, se pot diagnostica cu precizie de 99% nouă tipuri de cancer: la esofag, tract biliar, sân, ficat, vezică, stomac, ovar, colon și pancreas. „Foarte important este că prin această metodă neinvazivă, cancerul poate fi diagnosticat în faza sa cea mai de început, chiar înainte de a fi detectat prin metode imagistice (Computer Tomograf, RMN, radiografie, ecografie etc). De aceea este atât de important testul nostru, fiindcă majoritatea cancerelor sunt curabile dacă sunt detectate la timp”, mai spune cercetătorul citat de Transilvania Reporter.

Alexandru Floareș a pus la punct acest sistem cu ajutorul unei finanțări de 50.000 de euro prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene, cel mai important instrument financiar prin care Bruxelles-ul susține cercetarea și inovarea. Medicul spune că acest test, multi-cancer, este cel mai bun din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

La dosarul cu care a obținut finanțarea au fost depuse scrisori ale mai multor oncologi celebri de renume mondial. Profesorul universitar George Călin, de la MD Anderson Cancer Center, din Houston, SUA, a fost unul dintre semnatarii unei astfel de scrisori.

„În mod clar, acesta ar putea să fie nu doar cel mai bun test multi-cancer de pe piață, dar și o schimbare de paradigmă în tot domeniul diagnosticului molecular”, a scris oncologul româno-american.

George Călin este considerat unul dintre părinții ideii că moleculele microRNA joacă un rol important în dezvoltarea cancerului.

Detalii aici: 

Inteligența Artificială s-a mutat la sat. Un test dezvoltat la Geaca pe fonduri UE ar putea revoluționa detectarea cancerului