Revoluție de catifea în Belarus? Lukașenko va fi înlăturat în etape. Anunțul opoziției

sursă: arhivă

Opoziţia din Belarus a prezentat, marţi, o strategie de înlăturare pașnică a preşedintelui Lukaşenko. După luni de aparentă conciliere cu opozanții săi, acesta a revenit la o retorică a discursului violent.

Revoluție de catifea în Belarus? Opoziţia din Belarus a prezentat marţi, o strategie pentru înlăturarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează DPA, citată de Agerpres. Strategia este lansată după 6 luni de proteste de amploare împotriva puterii de la Minsk.

Lidera de opoziţie Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a anunţat "Strategia pentru victoria belaruşilor". Aceasta include pregătirea a noi proteste la nivel naţional începând din martie, precum şi alte măsuri care să ducă la schimbarea dorită de opozanți.

Cu toate acestea, pentru a se ajunge la noi alegeri, reprezentanţii guvernului belarus şi cei ai mişcării pentru democraţie trebuie să se aşeze în secret la masa negocierilor, pe un termen mai lung, se mai menţionează în plan.

Presiunea internațională va fi un factor cheie în succesul planului

Pentru ca acest lucru să devină posibil, regimul lui Lukaşenko trebuie slăbit şi mai mult, de exemplu prin presiune internaţională, se explică în strategie. Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august. Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi.

De cealaltă parte, autocratul lider aflat de peste două decenii la putere a reînceput amenințările la adresa opozanților, relatează The Guardian. Lukașenko se bazează desigur pe sprijinul lui Putin. După o întâlnire oficială cu liderul de la Kremlin, președintele belarus a avertizat că va merge înainte cu reforma constituțională pentru a asigura o tranziție lină către un sistem parlamentar de guvernare.

După câteva luni de retorică soft, Lukașenko a revenit la un discurs violent

Însă după câtea luni de retorică a unei discrete reconcilieri cu forțele de opoziție, acesta a revenit la retorica dură. În ultimele săptămâni, a adoptat un ton de revigorare a amenințărilor violente din vara trecută.

“Pare mai determinat ca niciodată să se agațe de putere", opinează jurnaliștii britanici. “Lukashenko pare să fi decis că a câștigat deja și își permite să revină la unele dintre promisiunile sale,” consideră analistul politic Artyom Shraibman din Minsk. “De acum îmcolo, totul pare mai mult ca o adunare de rutină a loialilor săi. Însă nu putem exclude posibilitatea ca Rusia să insiste pe ceva mai mult”, spune acesta pentru The Guardian.

Tihanovskaia este considerată adevărata câştigătoare a alegerilor

Alegerea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obţinută prin fraude. Opoziţia o consideră pe Tihanovskaia adevărata câştigătoare. De atunci au loc proteste de proporții cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

În momentul de vârf al protestelor, în stradă au ieşit sute de mii de persoane. Câţiva manifestanţi au fost ucişi, câteva sute au fost răniţi. Mai multe mii de opozanți au fost închişi. În prezent protestele continuă, dar sunt mult mai reduse. Asta în contextul în care mulţi susţinători ai opoziţiei au fost trimişi la închisoare sau au fost nevoiţi să plece din ţară, ca Svetlana Tihanovskaia.

Sursa: The Guardian