Revoluția populară de la 1784-scânteia declanșatoare

Revoluția populară de la 1784-scânteia declanșatoare

Revoluția populară de la 1784-scânteia declanșaroae. La finalul lunii octombrie, revolta moților a atins punctul maxim de fierbere. În curând, revolta armată va cuprinde Apusenii.

Este știut faptul că moții munceau pentru minele de aur și pentru necesitățile proprietarilor de domenii medievale. Cum Împăratul Iosif II era un iluminist, ideile de emancipare au ajuns și printre moți.

Revoluția populară  - împiedicarea moților să ajungă la conscripții

Revolta populară a fost accelerată de faptul că nemeșimea maghiară era nemulțumită că la fiecare conscripție militară, moții alergau în număr mare. Nu vorbim de o simplă înrolare, de un stagiu militar de pregătire. Era vorba de a merge la război. Dar de ce moții preferau războiul din care nu știau dacă se mai întorc unei vieți acasă, în servitute?

Răspunsul era că servituțile feudale secătuiau energia moților. Conscripțiile le puteau aduce eliberarea din șerbie dacă ei aveau un bun comportament de război. Conscripția din vara lui 1784 adusese mai mulți doritori decât se preconiza. Guvernatorul Samuel von Bruckentahl a fost forțat să o anuleze.

Revoluția populară -cele patru drumuri la Viena ale lui Horea

Revoluția populară i-a avut în frunte pe Necula Urs-Horea, Marcu Giurgiu-Crișan, Ion Oargă-Cloșca. Horea era un moț școlit. Era iobag dar lucra pentru un important inspector minier. A ajuns de patru ori, la Viena, ca să vorbească direct cu Împăratul Iosif al II-lea. Evident, împăratul dorea să opună românii fideli Vienei, nemeșimii maghiare tot mai redundante.

De aceea, se spune că, integrat și unei loji francmasonice, Horea și-a creat strategia de acțiune. Ideea pe care Cloșca și Crișan o vor răspândi în numele lui Horea era că împăratul însuși ar fi dorit o revoltă care să pună capăt abuzurilor neneșimii și a dorinței lor de autonomie față de viena.

Factorul declanșator -Târgul de la Brad din 28 octombrie 1784

Deja moții nu aveau deloc iasca udă sub amnar cum se zice. Încă de la 24 mai 1782, deci cu doi ani mai devreme de conscripția imperială, avusese loc un incident. Buțile cu vin ale speculanților fuseseră răsturnate de moți la Yârgul de la Câmpeni. Dar în toamna lui 1784, scânteia va declanșa explozia.

Moții s-au adunat la Târgul de la Brad pe 28 octombrie 1784. Crișan  le-a comunicat moților că Horea va aduce pe 31 octombrie, veștile de la Viena, la Biserica de la Mesteacăn. Se cerea ca moții să trimită câte 4-5 dintre ei din fiecare sat și să ajungă la Alba Iulia, ocolind centrul militarizat de la Brad. Înoptând la Curechiu, moții au parte de un atac al unei unități de husari care însă e înfrântă.  Moții decid să revină la Brad, unde au ajuns pe 2 noiembrie 1784. Începuse revolta populară.

Ne puteți urmări și pe Google News