Revolta polițiștilor se transformă în proteste de 1 decembrie: „Nu mai suntem dispuși să rămânem fraierii sistemului bugetar”
- Sabina Popescu
- 27 noiembrie 2021, 22:24
Agenții de Poliție pregătesc proteste ce ar urma să debuteze chiar de Ziua Națională a României, 1 decembrie, când toți sunt sfătuiți „să manifeste indulgență maximă față de cetățenii care săvârșesc contravenții” și să aplica sancțiuni „în primul rând cu AVERTISMENT scris/verbal”. Reprezentanții Poliției sunt nemulțumiți, printre altele, de sarcinile COVID-19 pe care trebuie să le desfășoare și care nu erau prevăzute în fișa postului.
Începând cu prima zi a lunii decembrie, pentru o perioadă de patru săptămâni, agenții de poliție vor completa notificări pe care le vor trimite către unitățile de autoritate, prin care și vor exprima nemulțumirea cu privire la sarcinile impuse spre a fi efectuate odată cu debutul pandemiei de coronavirus și cu privire la desfășurarea orelor suplimentare de lucru.
Polițiștii sunt nemulțumiți de neaplicarea Legii 153/2017
Poziția anunțată de sindicatul Europol vine în contextul în care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu este respectată. Pensiile militare nu sunt indexate cu inflația. Încă din anul 2007, agenții de poliție nu au beneficiat de măriri de salarii, în ciuda promisiunilor repetate în acest sens.
„Va fi pentru prima dată când polițiștii vor protesta în fața sediilor partidelor politice care asigură guvernarea țării și asta pentru a le aduce aminte că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pe care au votat-o toate partidele, trebuie să fie aplicată fără nicio excepție, de la 1 ianuarie 2022”, au transmis sindicaliștii Europol.
Cum se vor desfășura protestele polițiștilor
- 13-15 decembrie 2021, în fața Prefecturilor din anumite județe
- 16 decembrie 2021, 10:00 – 14:00, în fața MAI
- 17 decembrie 2021, 10:00-12:00, în fața sediului PSD
- 17 decembrie 2021, 12:00-14:00, în fața sediului PNL
- 17 decembrie 2021, 14:30-16:00, în fața sediului UDMR
„Negocierile politice pentru formarea majorității guvernamentale au avut drept unic scop împărțirea pentru clientela politică flămândă. Vedem că respectarea Legii este facultativă în al președintelui Iohannis și asta pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, votată de toate partidele care acum formează majoritatea (PNL, PSD, UDMR), se intenționează a fi suspendată și în anul 2022. Cu alte cuvinte, sute de mii de bugetari vor rămâne în continuare cu inechitățile și discriminările salariale pe care din 2010, tot guvernanții le-au generat.
(n.r. Nici despre pensiile militare, noua coaliție nu spune nimic), în condițiile în care rezerviștilor nu le-a mai fost indexată pensia nici măcar cu inflația galopantă din ultimii 2 ani.
Personajele politice marcante, în mod populist, plasează pensiile militare în afara sistemului public de pensii cu scopul evident de a nu aplica majorarea procentuală promisă pensionarilor civili. Revendicările noastre vizează exclusiv aplicarea legilor în vigoare și în acest sens protestăm pentru aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice începând cu 1 ianuarie 2022 și indexarea pensiilor militare cu indicele inflației”, au transmis reprezentanții Sindicatului Europol.
„Pe post de mercenari ai interdicțiilor COVID”/„Nu mai suntem dispuși să rămânem fraierii sistemului bugetar”
De asemenea, agenții de poliție și-au exprimat revolta și cu privire la aplicarea și asigurarea respectării interdicțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, aspecte care nu sunt prevăzute în fișa postului.
"Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor aplicate în numele COVIDULUI. Nu mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fișa postului. Nu mai suntem dispuși să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate.
În 2017, PSD-ul, aflat la guvernare, ne-a spus că noi nu contăm. Ne-a spus că prioritate în acordarea drepturilor salariale o au medicii și cadrele didactice. Am înțeles și am așteptat spășiți să ne vină rândul la normalitate și decență salarială.
Însă cu toții am fost înșelați de noul Guvern PNL, care la finalul lunii decembrie 2020 a hotărât să facă economie tot pe spatele nostru, al polițiștilor și rezerviștilor MAI.
Polițiștii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 polițiștii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creșterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam și acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013”, a evidențiat Sindicatul Europol într-o postare publicată pe pagina de Facebook.