În ciuda protestelor, guvernul susţine în continuare ordonanţa privind cumularea pensiei cu salariul, afirmând că a fost prost interpretată. Dan Puric face, într-o declaraţie video, o scurtă analiză a deciziilor luate de legislativ în ultima perioadă.
Ordonanţa guvernului ce le interzice pensionarilor să mai lucreze cu contract la stat a stârnit şi ieri un val de proteste din cele mai variate domenii.
Strânşi cu uşa de actori, primari, profesori sau medici, guvernanţii nu au renunţat, însă, la ordonanţa cu bucluc. Aseară, primul-ministru Emil Boc a declarat că nu se va modifica nicio virgulă din textul legii, dar că va fi emis un ordin comun al ministrului muncii şi al celui de la finanţe în care vor fi explicate metodele prin care pensionarii competenţi vor putea câştiga totuşi bani. „Cei care nu vor să renunţe la pensie pot fi plătiţi pe bază de convenţie civilă sau cu ora“, a spus premierul Boc.
El a adăugat că această măsură, care interzice cumularea pensiei cu un salariu de la stat, vizează „primenirea sistemului“, adică încurajarea ocupării posturilor de către tineri. Boc a mai anunţat că pensionarii care încă mai vor să lucreze trebuie să se decidă în maximum 15 zile dacă păstrează pensia şi acceptă plata cu ora sau păstrează salariul şi returnează plăţile compensatorii. Primăriile, cel mai afectate
Ieri, cei mai vocali protestatari la adresa ordonanţei s-au dovedit a fi primarii, care au în plată numeroase categorii profesionale şi care se confruntă cu lipsa de personal tânăr pentru ocuparea posturilor. Activitatea sectorului 2, de exemplu, va fi grav afectată, după cum spune edilul Neculai Onţanu, dat fiind că 850 de angajaţi ai instituţiei sunt pensionari. 230 sunt asistenţi ai persoanelor cu handicap, 31 de asistenţi maternali şi peste 500 de cadre didactice.
Primarul comunei Apahida (Cluj), Ionel Fărcaş, susţine că va da în judecată guvernul: „Eu primesc 1.300 de lei pensie pentru că am lucrat 50 de ani şi am dreptul la ea. În baza dreptului constituţional de a alege şi de a fi ales, am candidat şi am fost ales. E normal să primesc o remuneraţie pentru ceea ce fac la primărie. Salariul de la primărie e de 2.000 de lei şi nu o să renunţ la el. Mă duc să mă judec şi o să-i arăt domnului Boc că o să câştig de pe scaun acest proces“, explică Fărcaş.
Şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) e nemulţumită de ordonanţă: „Cum să blochezi posturile când cele existente deja sunt insuficiente? Cu legea asta, în vară mulţi judecători vor ieşi la pensie, din sistem vor lipsi cam 1.000 de magistraţi, iar cei care rămân vor trebui să muncească mai mult, pe bani mai puţini“, a declarat Mona Maria Pivniceru, preşedinta AMR. Ministrul culturii e "dezinformat"
Ministrul culturii, Toader Paleologu, nu concepe eliminarea marilor actori din teatre. El crede că „ordonanţa lasă deschisă posibilitatea contractelor de drept de autor şi a contractelor de management cultural“. Regizorul Alexandru Darie, director al Teatrului Bulandra, spune că ministrul nu ştie despre ce vorbeşte: „Dacă toţi vor trece brusc pe contracte de drepturi de autor, primăria nu va avea bani să le acopere, fiindcă vor fi costuri mult mai mari decât cele actuale“. „Să vedem ce se întâmplă, noi suntem pregătiţi să mergem până la capăt cu protestul, e dreptul nostru“, a precizat Victor Rebengiuc. Ordonanţa, dată fără studii prealabile
După discuţiile care au avut loc aseară la Ministerul Muncii, Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical, a spus că Marian Sârbu, ministrul muncii, ar fi recunoscut că ordonanţa e greşită şi că va fi revizuită: „Ne-au zis că nu aveau o notă de impact pentru această ordonanţă, care era de altfel obligatorie, şi că vor reveni asupra ei începând de luni, când vor începe şi discuţ iile cu partenerii sociali“. (Maria Craus, Mihai Şoica, Doinel Tronaru)
Citiţi şi: Artiştii faţă în faţă cu ministrul Culturii REVERS
Medicii tineri aprobă ordonanţa lui Boc
Mulţi medici tineri susţin ordonanţa guvernului Emil Boc. Doar aşa s-ar mai putea elibera unele posturi din spitale, ocupate de ani buni de medicii pensionari. Doctorii mai în vârstă afirmă însă că asistenţa medicală acordată pacienţilor va avea de suferit pentru că nu se vor găsi suficienţi înlocuitori pentru medicii pensionaţi. Cel puţin aşa va sta situaţia în numeroase oraşe de provincie, unde există deja un deficit de medici. „Din păcate, pregătirea tinerilor medici lasă de dorit şi este încă nevoie de experienţa vârstnicilor. Cei care au ceva de spus în medicină ar trebui lăsaţi să profeseze“, consideră chirurgul Ioan Florescu, medic care are o experienţă de peste 35 de ani. Gastroenterologul Alina Popescu, însă, face parte din categoria tinerilor doctori care sprijină ordonanţa. „Aşa este legea în toată Europa. Medicii care ies la pensie se pot ocupa de cercetare şi pot lucra în privat, unde pacienţii vin după ei“, spune doctoriţa Popescu. Un alt medic tânăr crede că măsura luată de executiv este în favoarea noilor generaţii, dar îi dezavantajează pe oamenii care locuiesc în mediul rural. „Sunt dispensare la ţară unde este nevoie de medici pensionari“, crede medicul Bogdan Dorobăţ, de la Spitalul Universitar Bucureşti. Managerii de spital spun totuşi că vor respecta legea, dacă aceasta va rămâne neschimbată, şi că nu vor mai garanta integrarea clinică a pensionarilor. (Mihaela Năftănăilă)