Revolta mamelor a convins autorităţile. Pediatria Spitalului Judeţean Constanţa intră în renovare

Revolta mamelor a convins autorităţile. Pediatria Spitalului Judeţean Constanţa intră în renovare

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, a anunţat astăzi că Ministerul Sănătaţii a acceptat să finanţeze lucrările de reabilitare la Pediatrie după protestul mamelor care la sfârşitul lunii ianuarie au acuzat condiţiile mizere de spitalizare a copiilor internaţi în secţie. Reparaţia capitală a secţiei vor fi finalizată până la sfârşitul acestui an.

Dan Căpăţână spune însă că renovarea Pediatriei nu va rezolva problema aglomerării din secţia care are numai 90 de paturi pentru copiii din Constanţa şi din judeţele limitrofe, Călăraşi, Tulcea, Ialomiţa, chiar şi Brăila şi Galaţi. El nu renunţă la proiectul construirii unui spital de pediatrie la Constanţa „şi fac apel, de aceea, la sprijinul tuturor forţele politice, sociale, guvernamentale şi ONG-uri, şi alţii”. Conştient ca un nou corp de clădire în care va funcţiona spitalul de peditarie nu poate fi realizat prea repede, managerul spitalului constănţean se angajează să facă proiectul, cu specialiştii pe care îi va convinge. „Să facem noi treaba asta, pentru că, pe lângă atâtea lăcaşe de cult, este bine să  avem şi spitale pentru copii”. Necesarul ar fi de 20 milioane de euro.

Condiţii mizere de spitalizare, personal medical profesionist

Până la reabilitarea Pediatriei, secţia continuă să-şi desfăşoare activitatea în aceleaşi condiţii precare. În afară de 13 saloane reabilitate în urmă cu 10 ani, restul secţiei se zbate în sărăcie, paturi vechi , mobilier lipsă, băi descompletate. „E dezastru, e cea mai amărâtă secţie. Nici masă, nici scaun, nimic. Mâncarea şi hainele le ţinem pe jos. Sticluţa cu lapte a copilului o ţin între picioare. Şi e foarte aglomerat. Ar trebui să fie totul renovat, să fie paturi bune. Să fie curat, pentru copii contează curăţenia, şi dezinfectat în fiecare zi” se plânge o mamă din Năvodari. Femeia recunoaşte însă că personalul medical, „se poartă bine”. De aglomeraţie se vaită şi o mamă din Agigea, „şi de aerul închis, de mizerie, ar trebui să fie curăţenie în baie, chiuvetele sunt murdare, nu poţi să facu un duş”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii fac chetă pentru salvarea copiilor grav bolnavi, abandonaţi la Pediatrie

Şefa secţiei Pediatrie, Cristian Mihai, înţelege nemulţumirile mamelor. „În momentul în care vii cu copilul la spital eşti deja supărat şi îngrijorat. Dacă dai şi peste nişte condiţii care nu sunt cum ar trebui, nemulţumirea creşte. Din păcate este un spital de urgenţă, vin cele mai grele şi grave cazuri. Pot să apară şi nemulţumiri, nu se întâmplă numai la noi. Facem tot ce depinde de noi. Sunt şi oameni mulţumiţi dar nu vor să facă public acest lucru” spune medicul şef. Cazurile copiilor a căror viaţă a fost salvată de personalul medical al Pediatriei, contribuind chiar cu bani din buzunar, sunt multe. Ultimul exemplu este al unui băieţel de un an, care în luna ianuarie a fost operat la Milano, în Italia.” Andrei, un copil abandonat, a fost diagnosticat cu o malformatie gravă la inima. A fost trimis prin formularul E112, costurile actelor fiind suportate de medicii, studenţii şi rezidenţii de la Pediatrie. La apelul nostru, s-a implicat şi o asociaţie umanitară, care a trimis un însotitor voluntar şi a acoperit costurile aferente deplasarii. Andrei este bine acum, într-un centru de plasament”, spune medicul şef Cristina Mihai.