Evenimentul Zilei > Economie > Revolta la raft îi lasă rece pe politicienii români
Revolta la raft îi lasă rece pe politicienii români

Revolta la raft îi lasă rece pe politicienii români

Doar doi europarlamentari români susţin controlarea supermarketurilor.

Doar doi europarlamentari români au semnat până acum declaraţiile de susţinere a proiectului privind controlul supermaketurilor împotriva „abuzului de piaţă“, potrivit datelor pe care le deţine EVZ. Europarlamentarii din celelalte state membre ale Uniunii Europene s-au mobilizat şi au strâns 118 semnături.

Patru europarlamentari – din Marea
Britanie, Polonia, Germania şi Franţa – au depus, în octombrie, o declaraţie scrisă în care se cereau investigarea şi stoparea abuzului de putere al marilor supermarketuri care operează în Uniunea Europeană.

Pentru a intra în atenţia Comisiei
Europene, instituţia care are iniţiativă legislativă şi poate declanşa un control asupra politicilor supermarketurilor, proiectul trebuie să strângă cel puţin 393 de semnături ale europarlamentarilor. Politicienii români mai pot influenţa soarta proiectului până la sfârşitul acestei săptămâni.

România are 35 de reprezentanţi în
Parlamentul European, instituţie care numără 785 de membri. Germania are 99 de membri, iar Polonia – 54.

Taxele scumpesc produsele


Europarlamentarii români care s-au
solidarizat moţiunii sunt Sebastian Bodu şi Theodor Stolojan, ambii de la PD-L. Contactat de EVZ, fostul ministru al comerţului, UDMR-istul Iuliu Winkler, acum europarlamentar, a declarat că a semnat declaraţia scrisă, dar că nu a fost cuprins încă pe lista cu adeziuni. „Trebuie luate măsuri tranzitorii de stimulare a micilor comercianţ i, pentru a se adapta la piaţa unică“, susţine Winkler.

Şi europarlamentarul liberal Daniel
Dăianu va susţine proiectul. „Încă mai e timp“, a spus el. „Probabil că n-au semnat din lipsă de timp sau pentru că nu ştiu despre ce e vorba. Zilnic primim câteva zeci de astfel de moţiuni“, motivează Bodu atitudinea colegilor săi europarlamentari.

EVZ a dezvăluit, la sfârşitul anului
trecut, citând producători şi importatori români, că „taxele ascunse“ practicate de supermarketuri (taxă de catalog, taxă de raft, taxă de intrare a produsului în magazin) creează presiuni asupra scumpirii produselor la raft.

MOŢIUNE


Motivele stopării abuzului de piaţă


>
În UE, retailul este tot mai mult dominat de un număr mic de lanţuri de supermarketuri

>
Aceşti retaileri devin rapid „gardieni“ ai pieţei, controlând unicul acces real al fermierilor şi altor furnizori la consumatorii UE.

>
Evidenţa din întreaga UE sugerează că marile supermarketuri abuzează de puterea lor de cumpărare pentru a forţa în jos preţurile plătite furnizorilor (fie ei din UE sau din afară) la niveluri nesustenabile şi le impun condiţii neloiale.

>
Această presiune asupra furnizorilor are efecte negative asupra calităţii slujbelor şi asupra protecţiei mediului.

>
Consumatorii se confruntă cu o potenţială pierdere a diversităţii produselor, a moştenirii culturale şi a magazinelor mici.

>
Unele state UE au introdus legislaţii naţionale ţintind limitarea unui astfel de abuz, dar totuşi marile supermarketuri operează tot mai mult dincolo de graniţele naţionale, de unde necesitatea unei legislaţii armonizate.

>
Solicitarea celor patru europarlamentari: Direcţia Generală de Competiţie să investigheze impactul pe care concentrarea sectorului supermarket din UE îl are asupra micilor afaceri, asupra furnizorilor, lucrătorilor şi consumatorilor şi, în particular, să evalueze orice abuz de putere de cumpărare care poate deriva din această concentrare. (sursa: Moţiunea cu numărul 88/2007, iniţiată de europarlamentarii Caroline Lucas, Gyula Hegyi, Janusz Wojciechowski, Harlem Désir, Hélene Flautre)

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: