Revoltă în China. Protestele iau amploare, fermierii își distrug recoltele

Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez / Sursa foto: EPA/WU HAO

Protestele față de restricțiile impuse de China în cadrul strategiei sale „zero Covid” s-au extins în acest weekend în orașe mari precum Beijing, Shanghai și Nanjing, după moartea a 10 persoane într-un incendiu izbucnit joi într-o clădire aparent închisă în Urumqi (nord-vest).

Potrivit videoclipurilor și mărturiilor care circulă pe rețelele de socializare, indignarea care a inundat vineri internetul chinez, puternic cenzurat, s-a transformat ieri în priveghiuri în memoria victimelor, care, potrivit unor comentatori, și-au petrecut ultimele 100 de zile din viață închise în casele lor.

În timp ce presa oficială nu a relatat incidentele, imaginile au arătat ieri zeci de persoane care au dărâmat gardurile folosite de autorități pentru a închide cartierele de locuințe izolate din vastul complex de locuințe Tiantongyuan din nordul Beijingului, descris uneori de presa chineză ca fiind cel mai mare din Asia, cu aproximativ 700.000 de locuitori.

Fermierii nu-și mai pot vinde marfa

Restricţiile stricte impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 lasă fermierii fără altă opţiune decât aceea de a-şi distruge recoltele pe care nu mai pot să le vândă, ceea ce a declanşat îngrijorări cu privire la o criză alimentară şi proteste pe social media, transmite Bloomberg, citat de Agerpres

Mai multe videoclipuri au început să circule online în care se pot vedea fermieri care îşi distrug produsele agricole proaspete pe care au dificultăţi în a le comercializa. Mass media de stat şi locală au publicat reportaje cu privire la câmpuri de legume care sunt distruse în mari regiuni producătoare de legume, precum provinciile Shandong şi Henan, pentru a face loc în vederea însămânţării următoarei recolte.

Distrugerea produselor alimentare proaspete are loc într-un moment în care mulţi chinezi sunt în izolare şi se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu alimente şi alte perturbări de aprovizionare. Această distrugere riscă să majoreze preţurile la alimente, care sunt deja la un nivel ridicat, şi să submineze eforturile Beijingului de a asigura aprovizionarea cu hrană şi a elimina risipa. Proteste împotriva restricţiilor anti-Covid au izbucnit în ultimele zile în mai multe oraşe din China, inclusiv în Beijing şi Shanghai.

Mai multe legume precum varza, ridichiile şi spanacul sunt acum recoltate în China dar sunt blocate în zonele rurale. Camioanele şi comercianţii fie nu sunt disponibile sau nu pot intra în sate pentru a colecta produsele agricole din cauza restricţiilor de deplasare şi ordinelor de carantină.