Revolta din Penitenciarul Iași a început luni seara, în jurul orelor 19.00, când deținuților le-a fost tăiat cablul TV. Protestatarii acuză că legea se face cu bastonul și că sunt ținuți într-un mediu în care informația de interes public ajunge la ei cu porția, fiind amăgiți zilnic de un orar fals. Bătând în geamuri și în gratii, deținuții au strigat din toate puterile: „Jos comuniștii!” sau „Familiile noastre vă plătesc salariile”. În cursul zilei de luni, Penitenciarul Iași a oferit o informare de presă cu privire la cele întâmplate, confirmând într-un fel nemulțumirile deținuților. În comunicatul redactat nu se vorbește, însă, despre comisarul șef Marius Vulpe, cel „pus la zid” de către deținuți. Cu toate că reprezentanții Penitenciarului susțin că deținuții nu sunt agresați, aceștia urlau spunând că sunt bătuți de mascați. „Ne omoară cu bătaia mascații! Cu mascații ne bat, ne omoară!”, a strigat luni seara unul dintre protestatari. Târziu în noapte, în jurul orelor 23.00 deținuții s-au liniștit, în urma unor negocieri, însă nu a durat prea mult.


FOTO: Deținuții amenință că vor continua protesteleZiua a doua

Ieri dimineață, în jurul orelor 9.00, protestul a fost reluat. „Domnu’ Vulpe face ce vrea în Penitenciar. Nimeni nu știe cum sunt tratați deținuții. Gardienii ne tratează ca pe animale. Pușcăriașii au refuzat pâinea, mâncarea, medicamentația, tot. Să vină televiziunea să vadă toată țara ce se întâmplă în Penitenciarul Iași. Nicăieri nu este mai rău ca aici. E ca pe timpul comuniștilor. Nu mai suportăm condițiile”, a spus un deținut.

Au căzut de la înălțime

Unul dintre deținuți a povestit că, ieri, în jurul orelor 16,30, vreo 15 colegi de-ai lui au urcat pe clădiri: „Au venit mascații și i-au fugărit. Pe doi dintre ei i-au împins de pe acoperiș. Erau plini de sânge, unul nu se putea mișca de jos! Ne omoară! Nimeni nu spune nimic! Nici nu o să-i ducă la spital pe ăștia doi, să nu se afle ce s-a întâmplat. Niciodată nu se spune nimic de ceea ce se întâmplă în Penitenciar, au murit în pușcărie oameni și nu s-a spus nimic. Să vadă lumea cum trăim noi sub teroarea lui Vulpe”. În timpul protestelor, mai multe celule au rămas fără gratii, iar câteva saltele au fost incendiate. Deținuții spun că trăiesc în condiții greu de suportat și nu vor înceta protestele.

Revoltă la Arad și Poarta Albă

Luni noaptea a fost revoltă și la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad. Varianta oficială este că deținuții s-au supărat pentru faptul că au fost trimiși la culcare, regulamentar, la ora 22,30. Aici sunt încarcerate aproximativ 1.080 de persoane. Oficialii Penitenciarului nu au putut să ne spună câte persoane s-au revoltat, însă au precizat că pe durata Campionatului European de Fotbal, la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad, stingerea nu s-a mai dat ca de obicei la ora 22.30, ci mai târziu. „Oamenii au fost nemulțumiți, dar nici ei nu știau exact de ce. Au fost liniștiți de către cei de la Serviciu, care au acționat conform regulamentului. Mai întâi au negociat cu deținuții, apoi lucrurile s-au liniștit”, a spus Eduard Magold, purtătorul de cuvânt al instituției. El a mai insistat asupra faptului că „deținuții nu au reușit să exprime exact ceea ce îi nemulțumea”. Și deținuții de la Penitenciarul Poarta Albă au început protestele tot de luni, din cauza condițiilor grele de după gratii. Ieri, lor li s-au alăturat și rudele venite în vizită