Revine infernul rutier

Cele mai mari ambuteiaje vor fi in Bucuresti, din cauza masinilor parcate neregulamentar.

Pe langa „traditionalele” lipsuri in materie de gestionare a problemelor de catre primarii de sector, zapada cazuta in ultimele zile a mai scos in evidenta o noua modalitate de a paraliza definitiv Capitala: soferii mitocani.

Unul dintre numeroasele exemple in acest sens ar suna cam asa in relatarea politistilor de la Rutiera: „Sute de persoane, aflate in troilebuze, autobuze sau tramvaie au fost nevoite sa mearga pe jos, zilele trecute, dupa ce drumul a fost blocat de cate un conducator auto care si-a lasat autoturismul unde a vrut”.

Astfel de soferi se bucura si de „protectia” primarilor de sector, care n-au incheiat, nici pana in acest moment, contracte cu firme specializate, pentru ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, singura exceptie fiind sectorul 3.

Marile probleme incep insa abia astazi. Daca, in ultima saptamana, Capitala a fost tranzitata de doar cateva mii de masini zilnic, de acum situatia revine la „normal”: bucurestenii s-au intors din vacanta, se reia activitatea in toate domeniile si reincepe scoala, astfel ca peste un milion de vehicule se vor inghesui pe strazile orasului.

Legea e lege doar in sectorul 3 13 dosare penale, 1.060 de sanctiuni aplicate pe loc si 1.700 de autovehicule filmate, proprietarii urmand sa primeasca acasa amenzile zilele urmatoare. Asa au fost pedepsiti, in acest weekend, bucurestenii care si-au parcat masinile chiar si pe banda a doua a sensului de mers, pe principalele artere din oras, sufocand astfel transportul in comun.

Desi legea prevede ca soferii care blocheaza intentionat drumul public se aleg cu dosare penale, riscand astfel de la 3 luni la 2 ani de inchisoare sau o amenda substantiala, strazile Bucurestiului sunt pline de astfel de „parcari”.

„Si asta deoarece, in majoritatea cazurilor, scapa in final doar cu amenda. Daca le-ar fi ridicate masinile, poate nu ar mai fi atat nepasatori”, au spus oamenii legii.

Autoturismele lasate pe carosabil pot fi ridicate insa doar in sectorul 3, administrat de primarul Liviu Negoita. „Doar autoritatile din sectorul 3 si-au pus la punct legislatia. (...) Filmam cu ajutorul sistemului de supraveghere video de pe autospeciale tocmai pentru a avea dovada parcarii neregulamentare. Apoi, firma de tractari contractata de primarie vine si ridica masina”, au completat politistii. Soferul primeste drept „bonus” din partea oamenilor legii 5 puncte amenda (adica 200 de lei) si alte 2 de penalizare.

Videanu se spala pe maini

Potrivit primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, in urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti va fi propusa o solutie prin care masinile lasate aiurea sa poata fi ridicate in toate sectoarele, nu doar in sectorul 3. „Aceasta propunere a mai fost pe ordinea de zi de vreo sase ori pana acum, insa niciodata nu a fost votata. Ea exista pentru ca cei de la Brigada de Politie Rutiera ne-au contactat si ne-au spus ca nu mai fac fata. Insa numai Negoita a decis sa ia atitudine si a adoptat hotararea”, a spus Adriean Videanu.

Unii primari de sector motiveaza ca o astfel de decizie nu a fost luata deoarece nu poate fi acceptata permanent, ci doar in situatii de criza. „Eu, unul, nu sunt impotriva. Cred insa ca asa ceva se poate aplica daca le oferi oamenilor si o alternativa. Insa daca nu sunt locuri de parcare, unde sa parcheze? Dar in situatii ca aceasta, cu zapezi, trebuie blocate o parte dintre arterele de circulatie si, acolo unde este nevoie pentru deszapezire, sa se recurga la ridicarea masinilor care sunt parcate neregulamentar”, a declarat Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

Si primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu, a spus ca masinile care sunt parcate neregulamentar ar trebui ridicate doar in situatii exceptionale, cum ar fi deszapezirea. „Dar aceasta masura nu poate fi luata pe sector, ci pe plan general, daca vine din partea Consiliului General al Capitalei. Nu poate primaria de sector sa faca ce trebuie sa faca Politia Rutiera”, a precizat acesta.

Nici in sectorul 6 nu a fost adoptata o hotarare similara, desi a existat pe ordinea de zi a consiliului local. „Nu stiu de ce nu a fost votata. Din pacate, au respins-o grupurile PNL-PSD fara sa motiveze clar de ce. Insa, din punctul de vedere al primarului Poteras, o astfel de decizie pe plan general ar fi una buna”, a precizat Mihai Anghel, consilierul primarului Cristian Poteras.

Lasati-va masinile acasa!

Politistii au apreciat ca, daca pana zilele trecute, traficul in Capitala era mai relaxat, de azi incepe adevarata aventura pe strazile „Micului Paris”. Se reia scoala, oamenii s-au intors din vacanta de iarna, vremea pare sa nu tina cu soferii, iar masinile parcate blocheaza principalele bulevarde din sectoarele 1, 2, 4, 5 si 6 - iata „ingredientele” retetei perfecte pentru ambuteiaje. Drept urmare, oamenii legii le recomanda bucurestenilor sa-si foloseasca masinile personale doar in caz de urgenta si sa opteze pentru transportul in comun.

IN TARA

Drumuri inchise si trafic dificil

Oltenia, estul Munteniei si Dobrogea. Acestea sunt zonele in care zapada de pe carosabil le da inca mari batai de cap soferilor. Cele mai mari probleme sunt in judetele Constanta si Giurgiu, unde DN 3 (Ostrov-Basarabi) ramane inchis, iar pe DN 5A (Mironesti-Izvoarele) traficul este restrictionat partial. Potrivit Politiei Rutiere, camioanele nu pot intra pe DN 38, pe sectorul dintre Agigea si Negru Voda. Mai mult, utilajele de deszapezire nu au intrat inca pe 22 de drumuri judetene din Calarasi, Constanta, Giurgiu si Teleorman.

PROGNOZA

2008, un an fara temperaturi extreme

Anul 2008 nu ne va aduce surprize din punct de vedere meteorologic, spun specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Nu vom avea parte nici de canicula, dar nici de cantitati de precipitatii deosebite.

„Vreme normala nu inseamna ca, de exemplu, este exclus ca in lunile ianuarie si februarie sa avem parte de cateva zile cu viscol si temperaturi de -20 de grade Celsius. Aceste fenomene sunt normale pentru iarna in zonele geografice precum cea in care este situata tara noastra”, a declarat Ion Sandu, directorul ANM.

Potrivit acestuia, 2008 nu va fi la fel de secetos ca 2007, dar nici excesiv de bogat in precipitatii. Cel putin la inceputul primaverii, riscuri de inundatii vor fi doar pe raurile mici, din cauza topirii bruste a zapezii.

Ne asteapta o saptamana cu ceata si polei Daca primele zile din 2008 au fost ceva mai reci, inceputul acestei saptamani se incadreaza in limitele normale: maximele vor fi pozitive, ajungand pana la 5 grade C, in timp ce minimele nu vor depasi -10 grade C.

In cursul zilei de azi, ninsorile se vor muta in Dobrogea si estul Moldovei. Abia noaptea vor mai fi inregistrate precipitatii mixte - lapovita si ninsoare - in vestul si nord-vestul tarii, care vor crea conditii de polei. Maine, acestea se vor extinde si in sud, iar in Maramures si Moldova vor fi ninsori slabe. „De miercuri, la deal si la munte cerul va fi temporar noros, iar in zonele joase se va lasa ceata pe arii extinse”, afirma Viorica Dima, meteorolog de serviciu la ANM. In Capitala va mai fulgui usor pana miercuri, cand se va instala ceata.

Reprezentantii ANM au pregatit o prognoza pana in lunile de vara

Ianuarie. In afara unor zile mai reci, regimul termic mediu al aerului se va situa chiar peste mediile multianuale (intre -2 si 4 grade C), iar cantitatile de precipitatii vor fi in limitele normale - adica 20-40 l/mp pe majoritatea suprafetelor. Doar in vestul si nord-vestul tarii, precipitatiile vor ajunge la 40-60 l/mp.

Februarie. Va fi o luna similara cu ianuarie din punct de vedere meteorologic, cu o temperatura medie a aerului apropiata de mediile multianuale, intre -2 si 0 grade C in zonele centrale si nordice. Valori mai ridicate, pana la 4 grade C, se vor inregistra in vestul, sudul si estul tarii.

Martie. Regimul termic al aerului va fi normal, intre 2 si 4 grade C in aproape toata tara. Doar in sud-est si local in vest, valorile pot oscila peste normele climatologice, pana la 8 grade C. Cantitatile de precipitatii pot depasi usor valorile normale in cea mai mare parte a tarii, pana la 40-60 l/mp.

Aprilie. Valori intre 10 si 12 grade C, ceva mai mari fata de normele climatologice, vor fi doar in estul, sud-estul si vestul tarii. De altfel, cantitati de precipitatii sub mediile multianuale vor cadea numai in sud-est - 20-40 l/mp, in loc de 40-60 l/mp, in restul teritoriului.

Mai. Temperatura aerului va inregistra valori normale (14-16 grade C) in majoritatea zonelor, exceptand estul tarii, unde, local, se va situa peste valorile medii (16-18 grade C). Regimul precipitatiilor va fi in general normal (60-80 l/mp).

Ne puteți urmări și pe Google News