Revelion Vis şi coşmar american pentru Ion Liţă Dumitru. Balaci, Hagi, Pele şi Cruyff, martorii lui

Revelion Vis şi coşmar american pentru Ion Liţă Dumitru. Balaci, Hagi, Pele şi Cruyff, martorii lui

Marginalizat din cauza opiniilor sale

Cel care antrena Concordia Chiajna în 2015 a continuat: „A treia mare greşeală am făcut-o atunci când am crezut că în România este ca în Germania, adică eşti liber să spui ce gândeşti şi ce crezi. Mă gândeam că trecuse o Revoluție peste țara asta, că s-au schimbat niște mentalități. Aiurea! Ce prostie am putut să fac.

M-am apucat să spun lucrurilor pe nume, iar asta a deranjat teribil niște oameni cu mare influență în fotbal și am fost marginalizat. Am fost aproape un tur întreg cu FC Naţional pe primul loc, în campionatul 1994-1995, dar au început contrele, şicanele, mizeriile, totul pentru că eu deschisesem gura şi spusesem ceea ce nimeni nu îndrăznise să spună.”

Careul marilor erori ale lui Liţă Dumitru a fost completat de Rapid, echipa pentru care i-a bătut inima cel mai tare. „Plecarea de la Jiul, după doar două etape, în campionatul 1996-1997… Bătusem la Galați, eram pe val, deși nou promovați și atunci a venit oferta de la Copos. Mi s-a propus un plan pe 3 ani la finele căruia trebuia să ne batem la titlu.

Am plecat de la Jiul, pe care o promovasem și unde ajunsesem la recomandarea actualului prim-ministru interimar Gabriel Oprea, care era președinte de onoare la Jiul. La Rapid era președinte Jean Pădureanu, însă după câteva luni a plecat pentru că au fost neînțelegeri cu Copos, iar în locul lui a venit Grigore Sichitiu. Urât caracter!

Mergea la jucători, prin spatele meu, și le spunea că sunt prea dur cu ei, că nu lucrez cum trebuie și că n-o să mai treacă mult și or să scape de mine. Ei bine, la începutul returului planul acela pe 3 ani a fost dat deoparte și mi s-a cerut să iau 15 puncte în primele cinci etape. Evident că n-am reușit și acolo s-a terminat încă una dintre aventurile mele la Rapid”, a completat fostul mare internaţional român.

Cancerul operat în decembrie 2015

În 2015, Ion Liţă Dumitru era operat de cancer la prostată la o clinică din Germania. Descoperise boala după ce unul dintre membrii stafului medical de la Chiajna a tot insistat să-şi facă nişte analize de sânge mai amănunţite, având în vedere vârsta înaintată. A fost o experienţă traumatizantă, iar la un moment dat, fostul fotbalist era foarte convins că va muri. A fost nevoit să se împrumute pentru a face rost de banii necesari operaţiei, iar printre cei care l-au ajutat au fost şi Florin Gardoş, Mircea Minea şi Gigi Becali.

În februarie 2016 renunţa la funcţia de antrenor al echipei Concordia Chiajna 2 şi era numit preşedinte onorific al clubului datorită relaţiei excelente cu Mircea Minea, care în 2020 a câştigat la limită al 7-lea mandat de primar al comunei Chiajna. Totuşi, ceva s-a rupt pe drum între cele două părţi, iar Liţă Dumitru anunţa în 2017 că vrea să plece în SUA.

Dezamăgit de posibilităţile profesionale din ce în ce mai restrânse pe care le avea în România, dar şi pe fondul relaţiilor din ce în ce mai reci cu oamenii din conducerea ilfovenilor, Liţă a fost atras de posibilitatea de a părăsi ţara. Peste Ocean, el urma să antreneze o grupă de juniori şi era foarte atras de ideea de a se stabili acolo alături de a doua soţie şi de fetiţa lor.

În acest scop, a decis să-şi scoată la vânzare bunurile deţinute în ţară. Ideea plecării în State fusese „plantată” de un fost colaborator de-ai săi de la Chiajna, armeanul Artiom Karamian, care dobândise cetăţenia română. În 2016, fostul fotbalist de la Rapid câştiga la Loteria Vizelor şi părăsea România după 12 ani. Dumitru simţea că acolo putea fi o nouă şansă pentru el.

Iată ce spunea la peste jumătate de an după ce plecase, într-un interviu pentru Telekom Sport: „Am opt luni de când am plecat din România pentru că am considerat că în America pot să-i ofer fetiței mele, care va împlini în iunie 10 ani, o șansă. O șansă de a-și alege singură viitorul. În America e foarte importat să ai drept de muncă. Dacă nu ai drept de muncă, e greu, dar poți să răzbești. Oricum e foarte greu! Eu am o licență care-mi permite să antrenez, iar ei mi-au recunoscut toate meritele. Mi-au dat viză pentru 3 ani și drept de muncă pentru fotbalul de aici.”

La început, totul părea promiţător

În iunie 2019, Liţă Dumitru ajunsese la 69 de ani şi părea sedus de primele imagini ale visului american. Într-un interviu pentru GSP, el dezvăluia că devenise rezident permanent în State și plănuia să deschidă o academie de fotbal. Mariana,  Alexandra şi Ion Dumitru obținuseră Cartea Verde. „Am fost programați la interviu chiar de Înălțarea Domnului, iar pe 12, de ziua Alexandrei, am primit Green Cardul și ne-au recunoscut toate drepturile, mie pe plan sportiv, și ca jucător, și ca antrenor.

Vreau să mulțumesc statului american și avocatei Audra Doyle pentru tot ce au facut pentru familia mea. Suntem fericiți, după doi ani de zile de așteptări și nerăbdare am reușit. Aici, în America, e greu fără acte. Acum pot să-mi deschid o academie de fotbal, să muncesc cum vreau”, spunea fostul mijlocaş, care pregătea echipe de copii și juniori în oraşul Atlanta (n.r. - statul Georgia). Conform sursei citate, el urma să colaboreze cu Gabriel Dumitru, fostul fotbalist de la FC Argeş, Dinamo şi Rapid care a înființat Eagles Football Academy la Londra în 2014.

„Vreau să deschid o școală de fotbal. Am vorbit cu Gabi Dumitru și cu băiatul lui. Ei dețin Eagles Academy în Spania și Anglia și vreau să vină să mă ajute. Acum am dreptul să îi fac invitație să vină aici. Sper să dăm drumul acestei academii și să facem antrenamente tehnice”, mărturisea Dumitru.

Ne puteți urmări și pe Google News