Revelion 2022-2023. Cele mai ciudate tradiții și obiceiuri din lumea întreagă

Sursa foto: 72410838 © Alexander Raths | Dreamstime.com

Anul 2023 se apropie cu pași repezi, însă cumpăna dintre ani este plină de tradiții. Fiecare popor are propriile obiceiuri și tradiții de Revelion, care mai de care mai deosebite. Toți ne dorim ca noul an să fie mai bun, mai blând și mai prosper. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sunt câteva moșteniri din bătrâni, care trebuie respectate. Vă propunem o „excursie” în jurul lumii, chiar în Ajunul Anului Nou, pentru a vedea obiceiurile din mai multe țări.

Revelionul este considerată una dintre cele mai vechi sărbători. Ea reprezintă cumpăna dintre ani, moment în care fiecare își așterne în minte toate planurile. Noul An trebuie să fie mai bun și mai bogat, așa că fiecare popor are diferite tradiții și obiceiuri pentru a avea prosperitate. În timp ce unii nu ies din case, alții petrec pe străzi. Unii poartă haine noi, alții merg mai departe cu tradiția și le aruncă pe cele vechi pe geam.

„Călătoria” în jurul lumii pentru a descoperi cele mai ciudate tradiții și obiceiuri începe în țara noastră, România. Se spune că nu este bine să intri în Noul An cu datorii, aduce ghinion și dacă agăți calendarul nou înainte ca ultima zi din an să se încheie. Dacă plângi în noapte dintre ani, vei fi trist și vulnerabil următoarele 12 luni.

Pentru un an plin de belșug, este indicat ca în noaptea de Revelion să ai în buzunar bani. Dacă mănânci pește, te vei strecura printre probleme. Roșul pare să fie culoarea perfectă pentru a întâmpina Anul Nou. La miezul nopții, tradiția spune că trebuie să faci mult zgomot, pentru a alunga spiritele rele.

Tradiții și obiceiuri de Revelion în jurul lumii

Danemarca

Gălăgia de la miezul nopții nu este reprezentativă doar pentru români. La trecerea dintre ani, danezii aruncă farfurii în tocul ușii pentru a le sparge. Dacă la noi în țară gălăgia este pentru a speria spiritele rele, în Danemarca se sparg farfurii la miezul nopții pentru a întări relațiile de prietenie. Obiceiul pare să ajute la rezolvarea certurilor de peste an. Cu cât numărul farfuriilor sparte este mai mare, cu atât ai mai mulți prieteni.

Olanda

Brazii de Crăciun sunt arși în mijlocul străzii, asta pentru a îndepărta vechiul și a primi noul. În noaptea de Revelion, olandezii mănâncă o mică gogoașă, care se presupune că aduce noroc.

Scoția

Cadourile sunt reprezentative și pentru noaptea Anului Nou. Mai exact, primul invitat care trece pragul, trebuie să aducă gazdei în dar cărbune și hering. Cărbunele simbolizează căldura, iar heringul bogăția. Persoana care trece prima pragul în noaptea de Revelion este extrem de importantă, de preferat bărbat, cu părul închis la culoare.

Spania

La cumpănă dintre ani, spaniolii trebuie să mănânce 12 boabe de struguri. Fiecare bobiță reprezintă fericirea pentru fiecare lună a anului. Cu cât strugurele este mai dulce, cu atât lunile vor fi mai bune. Dacă se nimerește o bobiță acră, luna respectivă va fi una mai dificilă. Spaniolii care nu reușesc să mănânce toate cele 12 bobițe, vor avea un an plin de ghinion.

Brazilia

Revelionul se sărbătorește pe plajă, fiind deschiderea sezonului estival. Pentru un an plin de noroc, oamenii se îmbracă în alb și mănâncă linte sau plăcintă de pește. Dragostea din noul an este trasă de lenjeria intimă cât mai colorată, purtată în noaptea dintre ani.

Germania

Cu mulți ani în urmă, se obișnuia ca în Ajunul Noului An să se plimbe prin sat, cu roaba, o păpușă confecționată din paie, cu chip de femeie bătrână. La miezul nopții, aceasta era aruncată în apă. De-a lungul timpului tradiția s-a schimbat, iar astăzi este plimbată cu roaba cea mai frumoasă fată din sat, ea simbolizând Noul An. Nemții nu trebuie să mănânce tot din farfurie. La cina festivă, trebuie să lași ceva de mâncare, rezervă pentru anul ce va veni.

Italia

Revelionul este numit „Cappodano”, iar obiceiul italienilor este să aibă masa îmbelșugată, pentru a prevesti bogăția noului an. Pastele, dulciurile și carnea de porc nu ar trebui să lipsească de la cina din Ajun. Pentru a scăpa de anul trecut, în Napoli se obișnuia ca lucruri vechi să fie aruncate pe fereastră. Tradiția a început să se piardă, asta pentru că trecătorii sunt puși în pericol.

Grecia

Sfântul Vasile este unul dintre fondatorii Bisericii Ortodoxe din Grecia, iar Revelionul coincide cu această mare sărbătoare. Mâncarea care nu trebuie să lipsească de pe masă este Vassilopitta, prăjitură în care se introduce o monedă de aur sau argint. În porția cui se află moneda, acela va avea noroc în anul ce vine.

Turcia

Rodiile sunt consumate de Revelion, ele fiind aducătoare de belșug. Turcii par să aibă o afinitate pentru rodii. Fructul este zdrobit de ușă, iar cu cât sar mai multe semințe din el, cu atât anul va fi mai prosper.

Japonia

Trecerea în noul an este marcată de sunete de clopoței. În noaptea de Revelion, în Japonia, clopotele din temple bat de 108 ori, iar în case oamenii sună din clopoței. Această tradiție semnifică eliberarea sufletelor și trecerea spre o soartă nouă, necunoscută. Prima zi din noul an îi prinde pe niponi în vârful unui multe, de unde pot privi primul răsărit al Noului An.

Vietnam

Revelionul se numește aici „Tet Nguyen Dan”. Tradiția spune că zeul fiecărei locuințe urcă la cer pentru a spune cine a fost bun și cine nu în anul trecut. Pentru a-i face drumul mai lin, vietnamezii cumpără un crap, peștele pe spinarea căruia se presupune că zeul călătorește, și îi dau drumul într-un râu.

Coreea de Sud

În noaptea dintre ani, coreenii mănâncă Tteokguk, o supă cu tăieței de orez. Aceasta pare să aducă noroc în noul an. Aici, Revelionul este asociat cu reconectarea familiei, așa că toți se întorc acasă și poartă costume tradiționale. Jocurile în familie sunt, de asemenea, o tradiție pentru Ajunul Anului Nou.