Reuters: Premierul român testează limitele răbdării Uniunii Europene
- Simona Mătieș
- 26 iulie 2012, 08:16
Guvernul României are şanse mari să-l înlăture pe preşedintele Traian Băsescu într-un referendum care are loc la sfârşitul acestei săptămâni, dar, pentru că a împins la limită răbdarea Bruxelles-ului, va trebui să-şi consolideze cu grijă poziţia la putere, scrie, azi, agenţia Reuters.
Premierul de stânga Victor Ponta îl acuză pe Băsescu de depăşirea atribuţiilor şi cere publicului să se pronunţe prin vot asupra destituirii lui. La rândul său, Ponta a fost admonestat sever de către Uniunea Europeană, care îl acuză de subminarea statului de drept, intimidarea unor judecători şi de înlăturarea din funcţii a unor oficialităţi, în campania sa împotriva preşedintelui. Ponta a venit la putere în mai, după răsturnarea administraţiei precedente de dreapta cu relaţii apropiate cu Băsescu, printr-un vot de neîncredere în Parlament. El s-a concentrat apoi pe consolidarea poziţiei Uniunii sale Social-Liberale.
Disputele politice din această ţară, care este a doua cea mai săracă din UE, au paralizat în cea mai mare parte activitatea politică, au ridicat semne de întrebare asupra acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi au determinat prăbuşirea monedei, comentează sursa citată. Modificarea legilor în avantajul USL
USL a încercat să modifice o serie de legi în avantajul său şi a ameninţat să schimbe judecători ai Curţii Constituţionale şi să limiteze puterile acesteia, dar a renunţat. Alianţa a sfidat de asemenea una dintre deciziile Curţii.
"Au fost supuşi la intense presiuni din partea Comisiei Europene, a statelor membre ale UE şi a SUA - ceea ce a avut cu siguranţă impact", a declarat un diplomat de la Bucureşti."Dar să nu uităm de factorii interni, cum este faptul că sistemul judiciar a luat poziţie în propria sa apărare, ceea ce este mult mai important", a adăugat acesta.
România a progresat de la răsturnarea violentă, în 1989, a dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu şi în 2007 a devenit membră a UE, dar are de luptat pentru a scăpa de stigmatul de membru de categoria a II-a.
Justiţia ţării se află sub monitorizare şi ţara a rămas în afara spaţiului fără frontiere Schengen. România primeşte bani europeni pentru a ajunge din urmă celelalte state membre şi UE contribuie la acordul de 5 miliarde de euro încheiat împreună cu FMI. Acest lucru îi pune la dispoziţie Bruxelles-ului o gamă neobişnuit de largă de pârghii. Surse diplomatice au afirmat că unele oficialităţi ar fi ameninţat chiar, cel puţin indirect, să suspende dreptul de vot al României în cadrul deciziilor UE. "Guvernul se confruntă cu un risc uriaş", a declarat Sergiu Mişcoiu, de la centrul de reflecţie CESPRI din Cluj. "Aşa încât (guvernanţii) dispun de un spaţiu foarte limitat de manevră", a conchis acesta. Atmosferă politică încinsă
Afirmaţiile în sensul că Ponta se face vinovat de plagiat în teza sa de doctorat, lucru pe care el îl dezminte, au contribuit la încingerea atmosferei politice şi au distras atenţia de la probleme structurale profunde.
Creşterea economică era în toi înainte de criza economică, dar pe şoselele obosite ale ţării căruţele continuă să se intersecteze cu SUV-uri opulente, iar mulţi dintre cei 19 milioane de locuitori ai României încă duc lipsă de utilităţi moderne, cum ar fi instalaţiile sanitare din casă.
Conservatorul Băsescu este profund nepopular din cauza politicilor de austeritate, a acuzaţiilor de nepotism şi a unei serii de gafe. Sondajele de opinie arată că 65% dintre alegători vor destituirea sa, dar participarea la vot ar putea fi slabă.
"Nu mă duc la vot", a spus Maria Benciu, de 39 de ani, agent de vânzări, care a precizat că nu are o părere prea bună nici despre preşedintele suspendat, nici despre cuplul Victor Ponta/Crin Antonescu (preşedintele interimar al ţării). Băsescu are o şansă la referendum, întrucât acesta va fi validat doar dacă participarea este mai mare de 50%, iar mulţi oameni spun că sunt prea sătui de întreaga clasă politică din România pentru a mai merge la vot. "Despre încrederea mea în politicieni, pot să spun că am pierdut-o de ceva vreme", a mărturisit Adrian Mihăilescu, director de marketing.
Băsescu şi o serie de experţi anticorupţie afirmă că graba lui Ponta de a-l destitui pe preşedinte ar putea fi legată de o serie de investigaţii de cazuri cunoscute de corupţie, între care cel în care a fost condamnat Adrian Năstase, fost premier şi mentorul lui Ponta. Suspendarea preşdintelui a avut loc cu o asemenea viteză pentru că Adrian Năstase a ajuns la închisoare. "Iar dacă el a ajuns la închisoare, oricine poate ajunge", a declarat Laura Ştefan, membră a echipei UE de monitorizare a corupţiei în blocul comunitar.