Miniştrii de externe din ţările membre NATO se intâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre aderarea Croaţiei, Albaniei şi Macedoniei, invitaţia urmând să fie făcută oficial la summitul de la Bucureşti din aprilie.
Într-un text de două pagini, publicat astăzi în cotidianul Times şi citat de AFP, Macedonia a anunţat că nu se simte constrânsă să îşi schimbele numele, aşa cum cere Grecia, şi că vrea să devină membru NATO. Textul detaliază o listă de 30 de motive care demonstrează faptul că ţara va fi un membru bun pentru alianţă, de la criteriile cerute pentru o aderare la NATO, la o datorie publică redusă şi o deviză stabilă.
Atena a anunţat că intenţionează să blocheze candidatura statului învecinat, în cazul în care un compromis privind denumirea sa nu va fi găsit până la summitul din aprilie de la Bucureşti.
Alte teme pe ordinea de zi
Miniştrii NATO ar putea anunţa, tot astăzi, extinderea cooperării cu Bosnia şi Muntenegru în eventualitatea aderării celor două state la Alianţă.
Şi Serbiei i s-ar putea propune o ofertă similară, însă acest plan nu are prea mari şanse de succes în condiţiile în care guvernul de la Belgrad nu doreşte continuarea parteneriatelor cu organizaţii ca UE şi NATO, ale căror principale state membre au recunoscut independenţa Kosovo.
Ucraina şi Georgia au şanse mici să aderare la NATO
Guvernele Ucrainei şi Georgiei speră şi ele ca la summitul NATO de la Bucureşti să primească invitaţia de aderare. Pe ordinea de zi a reuniunii de la Bruxelles se mai afla şi situaţia din Afganistan.
Însă, mai mulţi miniştri de Externe ai NATO le-au acordat speranţe slabe Ucrainei şi Georgiei în ceea ce priveşte şansele de a fi invitate să îşi depună oficial candidatura în cadrul summitului din aprilie, relatează AFP.
"Nu îmi ascund scepticismul", a declarat şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, întrebat în legătură cu cazul acestor două ţări, în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles cu omologii săi din cadrul NATO.
Ucraina şi Georgia, care poartă un "dialog intensificat" cu NATO, au cerut să treacă la etapa următoare, cea a Planului de Acţiune în vederea Aderării (Membership Action Plan, MAP), care le-ar transforma în candidaţi oficiali pentru aderarea la alianţă. O decizie va fi luată în privinţa lor în cadrul summitului de la Bucureşti.
Intenţia celor două foste republici sovietice de a adera la NATO a provocat nemulţumirea Rusiei, care percepe apropierea Alianţei Nord-Atlantice de frontierele sale ca pe o ameninţare.
Deşi Statele Unite se declară în general în favoarea extinderii NATO, secretarul de Stat american Condoleezza Rice şi-a exprimat rezerva cu privire la cererile Ucrainei şi Georgiei.
Vom reveni cu amănunte.
(13:20)