Reuniune de urgență a NATO. Rusia trimite nave de război în Mediterana

Ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizaţiei se vor reuni vineri pentru consultări legate de conflictul din Siria

Reuniunea are loc la cererea Turciei, în baza Articolului 4 al Tratatului Alianţei, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi joi într-un atac aerian sirian în regiunea Idlib.

„Astăzi, Consiliul NATO se reuneşte la cererea Turciei pentru consultări în baza Articolului 4 al Tratatului fondator de la Washington al NATO, cu privire la situaţia din Siria”, a transmis Stoltenberg pe Twitter, scrie universul.net.

Potrivit Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Jens Stoltenberg a avut joi seară o discuţie telefonică cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Secretarul general al NATO a condamnat „loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian şi aliatului său rus” în provincia siriană Idlib şi a lansat un apel la „detensionare”, după moartea a cel puţin 33 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

Rusia a trimis două nave de război echipate cu rachete de croazieră Kalibr în Marea Mediterană spre coastele siriene, a relatat vineri agenţia de presă rusă Interfax, citând Flota rusă din Marea Neagră, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Două fregate din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră – „Admiral Makarov” şi „Admiral Grigorovici”,dotate cu rachete de croazieră Kalibr-NK traversează în prezent strâmtorile Bosfor şi Dardanele, îndreptându-se spre Marea Mediterană, a precizat vineri dimineaţă un purtător de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră, Aleksei Rulev, citat de Interfax.

Cele două nave de război, echipate cu armament de înaltă precizie, au plecat – conform unui plan dinainte stabilit – din baza Sevastopol a flotei (Crimeea) şi urmează să se alăture grupării navale permanente ruse din Marea Mediterană, potrivit acestuia.

Soldaţii turci prinşi în focul armatei siriene se aflau printre „unităţile combatante ale grupărilor teroriste„ a explicat vineri ministerul rus al Apărării, la o zi după ce cel puţin 33 de militari turci şi-au pierdut viaţa într-un atac în Siria, potrivit AFP.

În virtutea unui acord ruso-turc, forţele turce prezente în provincia Idlib ar trebui să comunice poziţiile lor Rusiei, aliată a regimului sirian, cu scopul de a se evita incidentele armate. Ceea ce, potrivit Moscovei, nu a fost făcut joi, fapt ce a dus la moartea a cel puţin 33 de soldaţi turci.