Actualitate
Reumatismul, boala care te scoate forţat la pensie
- Cristina Lica
- 6 septembrie 2011, 15:43
Afecţiunea nu se vindecă, dar poate fi ţinută în frâu cu analgezice, exerciţii fizice şi terapie cu căldură.
Reumatismul nu este o boală în sine, ci descrie dureri la încheieturi, oase şi muşchi. Există peste 200 de boli reumatice, care afectează o treime din populaţia Europei. Pot afecta persoane de orice vârstă, inclusiv copiii, însă unele forme sunt mai frecvente la anumite vârste, iar altele afectează mai mult femeile. Un sfert din costurile cu bolile în Europa sunt datorate celor reumatice, iar jumătate din bolnavi ajung să-şi piardă rapid locul de muncă. Rata şomajului în rândul acestora este de trei ori mai mare decât în cazul persoanelor sănătoase.
Spatele şi degetele, cele mai afectate
Deşi în multe situaţii bolile reumatice nu se pot vindeca, medicii au acum posibilitatea să le diagnosticheze mai uşor şi mai repede, iar prin tratament corect pot fi ţinute sub control.
"Dintre bolile reumatice, cea mai întâlnită este artroza. 80% din bolnavii cu artroză au o limitare a mobilităţii, atât de severă încât un sfert din ei nu-şi mai pot îndeplini nici măcar activităţile casnice", explică dr. Cătălin Codreanu, specialist reumatolog.
Cartilajul se deteriorează, devine mai moale şi mai subţire. Astfel, articulaţia nu mai poate atenua la fel de bine şocurile din timpul mişcării, osul se măreşte, iar pe marginea lui se formează vârfuri osoase sau "ciocuri". Cele mai afectate sunt articulaţiile gâtului, spatelui, genunchilor, şoldurilor şi degetelor. Afectează mai mult femeile.
Paracetamolul potoleşte durerile
Afecţiunea poate fi moştenită, dar poate fi cauzată şi de suprasolicitarea îndelungată a articulaţiilor (munci grele, obezitate, leziuni sportive). Primele probleme resimţite sunt durerea, înţepeneala şi inflamarea articu laţiilor. Artroza poate fi ameliorată cu medicamente şi cu exerciţii fizice care ajută muşchii şi articulaţiile să funcţioneze normal.
Doar în stadii avanasate se impune o operaţie de înlocuire a articulaţiei cu una artificială, potrivit datelor oferite de specialiştii Ligii Române contra Reumatismului. Pentru a diminua durerea, puteţi folosi anal gezice. Cel mai folosit este paracetamolul, întărit de codeină.
Dacă articulaţia e inflamată şi paracetamolul nu mai face faţă, medicul prescrie analgezice antiinflamatorii (dicolfenac, ipubrofen) sau o categorie specială de antiinflamatoare- inhibatori selectivi COX 2. În articulaţiile mari inflamate se pot face injecţii calmante cu corticosteroizi, care au efect timp de câteva săptămâni sau luni. În genunchi se pot administra injecţii cu acid hialuronic.
Exerciţiile în apă nu forţează articulaţiile
Odată cu slăbirea articulaţiilor, şi muşchii îşi pierd forţa. Pentru a-i menţine puternici, faceţi zilnic exerciţii de relaxare, fără să vă sprijiniţi pe articulaţiile cu probleme. "Aveţi grijă să ţineţi genunchii şi şoldurile întinse, iar dacă aveţi artroză la gât, folosiţi o pernuţă specială. Puteţi face exerciţii dimineaţa în pat sau după duş, când muşchii şi tendoanele sunt încălzite. Schimbaţi-vă r e - gulat po ziţia, evitaţi să staţi mult timp aşezat sau în picioare şi, mai ales, drumurile lungi cu maşina", recomandă reumatologul Codreanu.
La îndemână este să mergeţi cu bicicleta, să înotaţi şi să mergeţi pe jos. În aceste situaţii, vă puteţi proteja articulaţiile păstrând o po ziţie dreaptă şi pedalând în cet, iar înotul nu solicită prea mult arti cu la ţiile, pentru că sunt susţinute de apă.
AMELIORARE
Pantofi comozi şi hrană mediteraneeană
Multe persoane cu probleme reumatice merg mult timp cu dureri pentru că poartă încălţămintea nepotrivită. Purtaţi încălţări comode, neapărat din piele, care nu vă strâng: de exemplu, pantofii cu şireturi şi cu o talpă flexibilă, care absoarbe şocuri. Pentru ameliorarea durerilor, şi căldura ajuta: comprese calde (pe care să le menţineţi pe articulaţie timp de 10-20 de minute), duşuri calde, menţinerea unei temperaturi optime în cameră.
Atât cât se ştie deocamdată, hrana nu are niciun efect asupra artrozei. Există însă indicaţii ca o dietă mediteraneeană, cu acizi graşi polisaturaţi, legume şi fructe, poate ajuta la diminuarea durerii. Aveţi însă grijă să nu vă îngrăşaţi prea mult, pentru a nu pune şi mai multă presiune pe articulaţiile.
Recomandările noastre