Retrocedările lui Radu Mazăre, poveste fără sfârșit. Prejudiciul nu a fost recuperat

Retrocedările lui Radu Mazăre, poveste fără sfârșit. Prejudiciul nu a fost recuperat

În urma retrocedărilor lui Radu Mazăre, Primăria Constanța s-a ales cu un prejudiciu uriaș. Municipalitatea a eșuat în recuperare a 4,5 milioane de dolari din totalul acestuia.

Primăria Constanța, păgubită de fostul edil

În calitate de reclamant, UAT Municipiul Constanța a solicitat obligarea pârâtului la plata despăgubirilor de 4.491.657 de dolari. De altfel, suma reprezintă doar o parte din prejudiciul cauzat patrimoniului.

Pe lângă numele lui Radu Mazăre, în cererea de chemare în judecată apar și alți șase foști angajați ai Primăriei.

Banii nu au fost recuperați

În cerere apar și alte nume de la Primăria Constanța. Este vorba despre Constantin Racu, şeful Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu, şeful Direcţiei Patrimoniu și Ion Marica, șef al  Direcţiei Tehnic-Investiţii.

Cu toții au fost găsiți vinovați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale. De asemenea, aceștia au fost acuzați și de fals intelectual, în formă continuată, precum şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În urmă cu doi ani, judecătorii au respins acțiunea, fiind invocată prescrierea:

„Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de pârâţii Mazăre Radu-Ştefan, Dima Horaţiu Alin, Sandu Bogdan Gabriel, Dospinescu Daniela Ramona, Racu Constantin, Constantinescu Nicuşor Daniel, Ghițulescu Bogdan şi Talpău Cristian. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului UAT Municipiul Constanţa invocată de pârâtul Mazăre Radu Ştefan. (…)Respinge acţiunea ca prescrisă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune, sub sancţiunea nulităţii la Tribunalul Constanţa”, au arătat judecătorii.

Gaură în buget pentru Primăria Constanța

În motivare, instanța a arătat că „apartenența politică a pârâţilor la un partid care a fost la conducerea Consiliului local inclusiv la data pronunţării deciziei 32/A/2019, ceea ce făcea din punct de vedere conceptual dificilă demararea de proceduri pentru recuperarea prejudiciilor suferite de UAT Constanța”.

Proces

Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ulterior, Primăria Constanța s-a adresat Curții de Apel și a atacat sentința. De asemenea, speța a ajuns pe rolul ÎCCJ, însă fără un rezultat pozitiv.

„Respinge, ca nefondat, recursul formulat de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa, prin primar, împotriva deciziei civile nr. 219C din 25 octombrie 2023 pronunţate de Curtea de Apel Constanţa-Secţia I civilă. Obligă pe recurenta-reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa, prin primar la plata sumei de 4760 lei, către intimatul-pârât Dima Alin Horaţiu, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă”, a arătat instanța supremă.

Ce au demonstrat procurorii

Totuși, procurorii au demonstrat că Mazăre, împreună cu cei din Comisia de aplicare a Legii 10/2001, au emis înscrisuri privind drepturi de proprietate privată, care au fost acordate în mod ilegal. În total, acestia au aprobate documente pentru 96 de terenuri intravilane.