Retrocedările, blocate din cauza amendării conducerii ANRP

Retrocedările, blocate din cauza amendării conducerii ANRP

Săptămâna trecută, EVZ a dezvăluit că „samsarii” de terenuri au primit, ilegal, zeci de milioane de euro. Situația de la ANRP va fi discutată în Guvern.

Președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băeșu, și cei doi vicepreședinți ai instituției, Claudița Selavărdeanu și Sorin Lazăr, și-au depus ieri demisia din funcții.

Motivul: conducerea ANRP se află în situația de a plăti amenzi de zeci de mii de euro, pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire.

Memoriul de la Guvern

Cei trei șefi au trimis un memoriu Guvernului României în care arată că sunt vizați de cereri de amendare în peste 150 procese şi riscă să plătească cu patrimoniul propriu, fără să aibă vreo vinovăție, ci doar pentru că legislația este neclară, fiind într-o situație ridicolă.

„Ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedărilor, să plătim pentru că alții au furat cât au putut din acest domeniu. Oamenii nemulțumiți au făcut procese în instanță, iar instanțele îi amendează, astăzi, pe cei care nu sunt în stare ca, în 30 de zile de când apare o hotărâre, să fie în executare”, a declarat George Băeșu.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că speră să se găsească o soluție în şedința Guvernului. El a adăugat că a informat şi CSM-ul, pentru ca ANRP-ul să funcționeze în condiții bune. Potrivit lui Ponta, situația de la ANRP este „blocată total”. „I-am rugat pe toți ca până miercuri să găsim o soluție, dar repet, oamenii au dreptate să nu mai lucreze. Sunt forțați să retrocedeze, altfel primesc amenzi”, a mai declarat Ponta.

Dezvăluirea EVZ

„Evenimentul zilei” a dezvăluit, săptămâna trecută, cum mafia imobiliară a scos din conturile ANRP zeci de milioane de euro. În articol se mai arăta cum Băeșu a fost obligat să plătească suma de 180 de lei/zi, de la momentul pronunțării și până la soluționarea unei cereri de despăgubire.